Javni poziv tvrtkama – postanite dio MAMFORCE zajednice odgovornih poslodavaca

Pozivaju se male, srednje i velike tvrtke, institucije i neprofitne organizacije sa sjedištem u Republici Hrvatskoj da se prijave za sudjelovanje u procjeni upravljanja ljudskim potencijalima kojim ostvaruju MAMFORCE standard za obiteljsku odgovornost i rodnu jednakost.

 

Ovaj poziv objavljuje se u sklopu EU financiranog projekta Rekreiraj život i posao za žene i muškarce čiji je nositelj Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a partneri Hrvatska zajednica županija te tvrtka Spona Code. Cilj projekta je potaknuti na uvođenje novih poslovnih praksi koje će poticati usklađivanje obiteljskog i poslovnog života za žene i muškarce, promicati ravnopravnije sudjelovanje majki na tržištu rada kao i aktivnu ulogu očeva u skrbi o djeci, što je u skladu s prioritetima demografske revitalizacije i jačanja obitelji Vlade Republike Hrvatske. Tijekom trajanja projekta nastoje se provesti promjene koje će povećati angažman zaposlenih, poboljšati produktivnost te pridonijeti promjeni organizacijske kulture kako bi bila spremnija za prihvaćanje zakonskih promjena koje donosi nova EU Direktiva o ravnoteži privatnog i poslovnog života. Organizacije će uključenjem u projekt biti pripremljene za promjene koje će uskoro postati zakonska obaveza, a uz to će se među prvima istaknuti dobrim praksama te biti poslodavac izbora.

MAMFORCE standard je od 2012. godine do danas postao priznati znak kvalitete koji poslodavcima potvrđuje kompetencije u provođenju obiteljski odgovorne i rodno osviještene politike upravljanja ljudskim potencijalima. Spona code je razvila i provodi postupak evaluacije na temelju akademskih spoznaja i praktičnih preporuka Međunarodne organizacije rada, Europske komisije i Ujedinjenih naroda. Metoda je utemeljena na podacima, razvijena akademskim spoznajama i praktičnim iskustvima.

Organizacije se kroz proces certifikacije razvijaju jer kroz cjelovitu analizu dobiju mjerljive pokazatelje izvrsnosti i prostora za poboljšanje. Uvođenjem MAMFORCE standarda kompanije razvijaju poticajno i pravično radno okruženje koje podržava razvoj kulture fleksibilnosti i u kojem svi zaposleni ostvaruju ista prava zapošljavanja, profesionalnog razvoja i napredovanja. Ovisno o stupnju razvijenosti HR i DEI* praksi organizacije ostvaruju pravo korištenja MAMFORCE standarda u kategoriji CHANGE, GROW ili LEAD.

Projekt je usmjeren i na  osnaživanje uloge očeva kroz afirmativne akcije poticanja korištenja roditeljskog dopusta i ostalih aktivnosti skrbi za djecu uz osiguravanje odgovarajućih uvjeta rada i kulture pravičnosti.

Tvrtke koje se žele istaknuti kao sjajno radno mjesto za obitelj i žene te postati dio MAMFORCE zajednice osviještenih lidera mogu se prijaviti do 30.9.2021. ovdje, odnosno do popunjavanja maksimalno mogućeg broja uključenih tvrtki u projekt.

Na temelju uspješnog dovršetka procjene, organizaciji će biti javno dodijeljen osnovni MAMFORCE standard kojeg ima pravo koristiti narednih godinu dana do potvrde standarda temeljem poboljšanja preporučenih mjera. Sukladno postignutim rezultatima dodjeljuje se napredni MAMFORCE standard u jednom od tri stupnja – CHANGE, GROW ili LEAD.

Ovaj javni poziv obuhvaća sljedeću dokumentaciju namijenjenu tvrtkama zainteresiranima za sudjelovanjem u projektu:

Kontaktirati nas možete putem web stranice, na e-mail adresu: info@mamforce.hr ili na broj telefona 01/2310-309.

* DEI – diversity, equity, inclusion

* Prema okviru Europske unije subjekti iz područja gospodarstva su:

Mikro tvrtke – do 10 zaposlenih (godišnji prosjek), godišnji promet u iznosu protuvrijednosti do 2.000.000,00 eura i/ili imaju ukupnu aktivu/dugotrajnu imovinu u iznosu protuvrijednosti do 2.000.000,00 eura.

Male tvrtke – do 50 zaposlenih, godišnji promet u iznosu protuvrijednosti do 10.000.000,00 eura i/ili imaju ukupnu aktivu/dugotrajnu imovinu u iznosu protuvrijednosti do 10.000.000,00 eura.

Srednje tvrtke – do 250 zaposlenih, s godišnjim prometom do 50 milijuna eura ili godišnjom aktivom do 43 milijuna eura.

Velike tvrtke – iznad 250 zaposlenih, s godišnjim prometom većim od 50 milijuna eura ili godišnjom aktivom većom od 43 milijuna eura.

 

NOSITELJ PROJEKTA
Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike
PARTNERI
Hrvatska zajednica županija
Spona Code
This information has been published within the European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020) project „Re-define Work- Life for Women and Men (Work-Life4U)“. The contents of this website are the sole responsibility of the Institute for research and education Working Mother. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.

Ako želite saznati više o MAMFORCE postupku certifikacije javite se, rado ćemo pomoći razvoju vašeg brenda poslodavca!

  Zanima nas:

   

  Prvi doznajte novosti!

    Postani MAMFORCE INSIDER

    Budi na izvoru relevantnih tema iz područja raznolikosti i uključenja, rodnog balansa, razvoja ljudi i organizacije. Ostvari i posebne popuste na naše edukacije!