MI MOŽEMO JEDNAKO – Djeca i mladi za otklanjanje stereotipa o muškarcima i ženama

Povećavanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti, spolnim stereotipima i rodnoj diskriminaciji kod učenika osnovnih i srednjih škola te njihovih učitelja i nastavnika

 

“Ti ne možeš igrati nogomet jer si cura! Kako možeš mami pomagati u pranju suđa, to je ženski posao?”, samo su neke od svakodnevnih rodno stereotipnih izjava prisutnih među djecom. Rodna ravnopravnost i osiguravanje jednakih prilika bez obzira na rodnu i spolnu pripadnost nužnost je demokratskog društva.

 

Važnost rodne ravnopravnosti adresirana je u raznim raspravama, inicijativama i praksama, no čini se kako su spolni stereotipi i nesvjesna spolna pristranost  duboko ukorijenjeni u društvu, prenose se na nove generacije te utječu na razvoj dječaka i djevojčica.

Stoga je cilj projekta #MI MOŽEMO JEDNAKO – Djeca i mladi za otklanjanje stereotipa o muškarcima i ženama povećati svijest, informirati i educirati o rodnoj ravnopravnosti, spolnim stereotipima i rodnoj diskriminaciji kod učenika osnovnih i srednjih škola te njihovih učitelja i nastavnika.

Aktivnosti projekta:

  • Istraživanje o rodnim stereotipima među djecom i mladima 
  • Edukacije za učenike i učenice osnovnih i srednjih škola
  • Train the trainer edukacije za nastavnike u osnovnim i srednjim školama

Natječaj je provoden u osnovnim i srednjim školama. Cilj je bio potaknuti učenike i njihove učitelje i nastavnike na kritičko promišljanje o rodnoj ravnopravnosti u cjelokupnoj zajednici jer je obrazovanje esencijalni čimbenik koji može osigurati učinkovito suzbijanje spolnih stereotipa i osigurati nam ravnopravniju budućnost. Galeriju učeničkih radova možete pogledati ovdje.

 

Institut za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama je nositelj projekta kojeg sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Partneri projekta su Hrvatska zajednica županija, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića u Zagrebu i SŠ Stjepana Sulimanca u Pitomači.

 

#MIMOŽEMOJEDNAKO pruža podršku obrazovnom sustavu u provedbi rodno osviještene politike kako bi se osigurala pravičnija budućnost za dječake i djevojčice koji dolaze.

NOSITELJ PROJEKTA
Institut za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama
PARTNERI
Hrvatska zajednica županija
Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića u Zagrebu
SŠ Stjepana Sulimanca Pitomača
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Grad Zagreb.
Vlade Republike Hrvatske
Stajališta izraženana ovoj web stranici isključiva su odgovornost Institut za istraživanje i edukaciju – Zaposlena mama i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

    Postani MAMFORCE INSIDER

    Budi na izvoru relevantnih tema iz područja raznolikosti i uključenja, rodnog balansa, razvoja ljudi i organizacije. Ostvari i posebne popuste na naše edukacije!