15. lis. 2019.

Počinje kreativni natječaj „Mi možemo jednako“!

Projektom MI MOŽEMO JEDNAKO povećava se svijest o rodnoj ravnopravnosti, spolnim stereotipima i rodnoj diskriminaciji kod učenika osnovnih i srednjih škola te njihovih učitelja i nastavnika

Što želimo postići?

Potičemo učenike osnovnih i srednjih škola, ali i njihove učitelje i nastavnike, na kritičko promišljanje o rodnoj ravnopravnosti u cjelokupnoj zajednici jer je obrazovanje esencijalni čimbenik koji može osigurati učinkovito suzbijanje spolnih stereotipa i osigurati nam ravnopravniju budućnost.

Cilj natječaja je da učenici, uz pomoć svojih učitelja i nastavnika, podijele s nama što misle o rodnoj (ne)ravnopravnosti i kako bi oni riješili taj problem, u čemu im mogu pomoći sljedeće smjernice:

 • Kako izgledaju tipični muškarci i žene/dječaci i djevojčice?
 • Postoje li neke razlike između muškaraca i žena/ dječaka i djevojčica?
 • S kim se druže? Kakve prijatelje imaju? Kako se ponašaju sa svojim prijateljima?
 • Kojim slobodnim aktivnostima i hobijima se bave?
 • U koje škole idu? Kakvi su u školi?
 • Gdje rade i kakve poslove obavljaju?
 • Što se događa ako se ponašamo kao osobe suprotnog spola?

Kako se prijaviti?

Učenici od prvih do četvrtih razreda osnovne škole mogu sudjelovati tako da likovne uratke koji se bave pitanjima rodne ravnopravnosti i spolnih stereotipa pošalju poštom na adresu ureda Hrvatske zajednice županija – Savska cesta 41, 10 000 Zagreb. Prilikom izrade radove očekuje se pomoć i kreativno usmjerenje od strane nastavnika, a radovi se predaju uz obaveznu suglasnost roditelja. Obrazac suglasnosti dostupan je na LINKU. Svaki učenik/učenica može predati najviše tri rada.

Učenici od petih do osmih razreda osnovne škole te srednjoškolci mogu sudjelovati tako da fotografije i video materijale koji se bave pitanjima rodne ravnopravnosti i spolnih stereotipa pošalju na e-mail mozemojednako@hrvzz.hr. Suglasnost roditelja obvezna je za sve učenike/učenice mlađe od 16 godina života, a stariji od toga trebaju priložiti obrazac na LINKU. Svaki učenik/učenica može predati najviše tri fotografije i tri video uratka.

Video materijali ne smiju trajati dulje od dvije minute, a i izradi jednog videa ne smije sudjelovati više od pet učenika. Video materijali mogu biti dostavljeni u obliku linka ili kao datoteka putem nekih od servisa za slanje (primjerice WeTransfer).

Natječaj je otvoren od 15. listopada 2019. do 15. veljače 2020.

Tekst kreativnog natječaja

#MIMOŽEMOJEDNAKO

Više pročitajte na stranicama Hrvatske zajednice županija.

 

  Postani MAMFORCE INSIDER

  Budi na izvoru relevantnih tema iz područja raznolikosti i uključenja, rodnog balansa, razvoja ljudi i organizacije. Ostvari i posebne popuste na naše edukacije!