20. stu. 2019.

ODGOVORNI POSLODAVCI ZA ODGOVORNO RODITELJSTVO – konferencija projekta

Odgovornost poslodavaca prema djelatnicima raste u gospodarskim granama čiji stručnjaci lako pronalaze posao bilo gdje u svijetu. Kako bi ih zadržali u Hrvatskoj, poduzeća im povrh dobre plaće nude i niz nematerijalnih pogodnosti, a posebno se vrednuju one vezane uz bolje usklađivanje poslovnih i privatnih obveza.

“Voditi poslovanje danas je obveza, ali voditi odgovorno poslovanje i dalje je izazov” – riječ su kojima je Ana Hanžeković, članica uprave i vlasnica Hanza Medije, otvorila konferenciju “Odgovorni poslodavci – zadovoljni zaposlenici”.

„Mi kao poslodavci moramo stvoriti što bolje uvjete i težiti ka tome da postanemo što poželjniji poslodavac. Našim radnicima moramo pružimo ugodnu radnu atmosferu kako bi svaka žena, majka, ali i svaki roditelj što lagodnije balansirao u svom privatnom i poslovnom životu“ – nastavila je Ana Hanžeković.

Europska unija donijela je Direktivu o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi. Pravila iz Direktive članice Unije trebaju prenijeti u nacionalna zakonodavstva do kolovoza 2022. godine. Na konferenciji smo se bavili pitanjem koliki će izazov hrvatskim poslodavcima biti primjena Direktive, te potaknuli razmišljanje o mogućim novim pristupima pitanju ravnoteže privatnog i poslovnog života te profesionalnom napretku žena.

„Naglasak Direktive je na fleksibilnosti i većem uključenju očeva u brigu o djeci zbog poboljšavanja mogućnosti zaposlenja i pravičnih poslovnih prilika za žene. One još uvijek zbog obiteljskih obaveza često nisu u mogućnosti iskoristiti svoj puni potencijal iako su obrazovanije nego ikada prije. Pozadina donošenja Direktive je vrlo jednostavna – sve nas je manje i potrebno je dugoročno strateško djelovanje kako bismo osigurali konkurentnost i poreznu održivost. Bez održive demografije nema današnje djece – sutrašnjih kupaca proizvoda i usluga te budućih poreznih obveznika“, istaknula je Diana Kobas Dešković, kreatorica MAMFORCE standarda.

Sudionici konferencije složili su se da u fokusu budućih politika vezanih uz rad trebaju biti žene jer su upravo one ključne za demografiju. Time će se baviti i Hrvatska tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije.

Vali Marszalek, izvršna direktorica Global Compact mreže Hrvatska i savjetnica

za održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, pojasnila je kako odgovorno i uključivo poslovanje podrazumijeva nediskriminaciju na radnom mjestu, jednake uvjete mobilnosti za muškarce i žene unutar organizacije, jednake plaće za ista radna mjesta, fleksibilnije oblike rada i druge potpore zaposlenicima roditeljima.

 Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je „Hrvatsko predsjedništvo će u svrhu povećanja dobrobiti zaposlenih na radnom mjestu, ali i ostvarivanja ravnoteže između privatnog i poslovnog života, dodatno razmotriti različite aspekte inovativnih oblika rada kroz dijalog sa socijalnim partnerima i ostalim dionicima na tržištu rada“.

Kako ravnoteža privatnog i poslovnog izgleda u Nizozemskoj i kakva su iskustva prenijela nam je Andreja Kocijan, viša stručna suradnica za gospodarstvo Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske – „u Nizozemskoj se potiče rad od kuće, pa tako 67 posto nizozemskih kompanija pruža tu mogućnost, a 35 posto kompanija omogućuje zaposlenicima rad s dislociranih mjesta ako to zatraže. Zaposlenik može pitati i zatražiti, a kompanija mora razmotriti zahtjev za fleksibilnim radnim vremenom. Kada se zaposlenik i kompanija oko toga dogovore, to se i poštuje”- rekla je Kocijan.

Ivica Bošnjak, državni tajnik u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, upozorio je da se cijela Europa, pa tako i Hrvatska, suočava s negativnim demografskim trendovima. Ipak, dodao je, Hrvatska aktivno radi na ublažavanju demografskih minusa, za što ima i posebno ministarstvo. Donose se i nove demografske mjere, istakao je Bošnjak.

Konferencija je označila i kraj ovogodišnjeg ciklusa MAMFORCE evaluacije u Hrvatskoj. Gradska plinara Zagreb d.o.o., Končar – Elektroindustrija, d.d. i Zagrebački holding d.o.o. su dobili osnovni MAMFORCE status. Napredni MAMFORCE status u CHANGE i GROW kategoriji je steklo pet kompanija – A1 Hrvatska d.o.o., Fiducia d.o.o., Hrvatska Elektroprivreda d.o.o., INA d.d. te Odvjetničko društvo Hanžeković & Partneri. Organizatori konferencije „Odgovorni poslodavci- zadovoljni zaposlenici“ su Institut za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama, Hrvatska udruga poslodavaca i Jutarnji list.

    Postani MAMFORCE INSIDER

    Budi na izvoru relevantnih tema iz područja raznolikosti i uključenja, rodnog balansa, razvoja ljudi i organizacije. Ostvari i posebne popuste na naše edukacije!