11. pro. 2019.

MAMFORCE Standard dodijeljen i tvrtkama u Makedoniji

Dan odgovornih poduzeća održan danas u Memorijalnom centru žrtvama holokausta u Skopju obilježen je zalaganjem za promicanje ljudskih prava u poslovanju tvrtkama koje primjenjuju dobru praksu i štite ljudska prava u radu. Priznate su i tvrtke koje provode MAMFORCE standard kao alat za ravnopravnost spolova.

Događaj je naglasio da tvrtke utječu na ljudska prava bez obzira gdje se nalaze i koje su osobine njihovog poslovanja. Odgovorni su za poštivanje ljudskih prava u svim segmentima svog radnog života. Tvrtke koje se samo pridržavaju ovih obveza riskiraju gubitak poslovanja.

Osnovni standard, koji znači da je organizacija prošla sustav procjene i da joj tek predstoji daljnji rad su dobile tvrtke Kouzon, Farmahem, Replek, Ovation i Lyon te tako napravile prvi korak prema postizanju rodne ravnopravnosti i nadogradnji praksi obiteljski odgovornog poslovanja. Priznanja je uručila autorica metode procjene Diana Kobas Dešković te upoznala sudionike s važnošću rodne ravnopravnosti za uspješno poslovanje.

“Međunarodna istraživanja pokazuju kako su žene podzastupljene u tržišnoj radnoj snazi, bez rukovodećih pozicija iako su obrazovane, što znači da kao društva gubimo neiskorišteni potencijal. Ekonomska analiza pokazuje da će se do 2050., ako se provedu rodno utemeljene strategije, BDP EU povećati za 9,6 posto”, primijetila je Diana Kobas Dešković.

“Alkaloid”, “EVN”, “Inter Partes”, “Novomatic grupacija MK” i “Prilep pivovara” “Pharmachem”, “Cementarnica USJE” dobili su priznanje za opredjeljenje za promicanje ljudskih prava u poslovanju.

„Nagradu smo uspostavili kako bismo istaknuli važnost poštovanja ljudskih prava u poslovanju i kako bismo ojačali predanost naših kompanija u tom pogledu. Očekujemo da uspostavljeni kriteriji upućuju tvrtke kako da učinkovitije pojednostave svoje politike i prakse kako bi se uskladile s UN-ovim vodećim načelima o poslovanju i ljudskim pravima i ciljevima održivog razvoja. Danas gotovo sve tvrtke zapošljavaju radnike, imaju dobavljače i poslovne partnere iz inozemstva, uključujući i zemlje sa slabo kotiranim ljudskim pravima. Nude brojne proizvode i usluge i moraju znati kako osigurati da se ne zlostavljaju zbog kršenja ljudskih prava. Zato smo stvorili paket podrške za tvrtke koji će im pomoći u prepoznavanju ključnih rizika ljudskih prava u njihovoj tvrtki i ugraditi politike i mjere kako bi se osiguralo da se rizici ne realiziraju“, rekla je Nikica Kusinikova, direktorica Konekta.

Aktivnosti odgovornog radnog dana dio su projekta „Promicanje poslovanja i ljudskih prava“ koji financira Europska unija, a provodi ga Konekt u partnerstvu s Poslovnom konfederacijom i u suradnji s mrežom UN-a Global Compact u Sjevernoj Makedoniji.

Aktivnosti odgovornog radnog dana dio su projekta „Promicanje poslovanja i ljudskih prava“ koji financira Europska unija, a provodi ga Konekt u partnerstvu s Poslovnom konfederacijom i u suradnji s mrežom UN-a Global Compact u Sjevernoj Makedoniji.

    Postani MAMFORCE INSIDER

    Budi na izvoru relevantnih tema iz područja raznolikosti i uključenja, rodnog balansa, razvoja ljudi i organizacije. Ostvari i posebne popuste na naše edukacije!