01. sij. 2020.

Jednostavnija procedura za rad od kuće

HRT, Dobro jutro Hrvatska, 7. siječanj 2019.

Ovaj tjedan na snagu stupa Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o izradi procjene rizika – poslodavci će od sada lakše radnicima omogućiti rad od kuće. Kako bolje uskladiti poslovni i privatni život u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili suMilica Jovanović, direktorica za radne odnose i ljudske potencijale u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), Diana Kobas Dešković, predsjednica Instituta Zaposlena mama i Vladimir Benić, osnivač CareerCentra i stručnjak za procese zapošljavanja i brendiranje poslodavaca.

– Ovo je prvi korak ka fleksibilizaciji radnih odnosa u RH. Za sva ona radna mjesta za koja je procjena malog rizika kod poslodavca (administrativni poslovi i sl.) djelatnik koji bude želio raditi ‘od doma’ neće više poslodavcu morati podnositi dokumentaciju i raditi ponovnu procjenu rizika, kazala je Milica Jovanović. Pozitivna posljedica je i zadovoljstvo radnika i bolja produktivnost, dodala je.
– Ovo je odgovor na potrebe radnika i tržišta rada. Poslodavci se trude poboljšati na relaciji radnik-tvrtka, unaprijediti iskustvo rada jer je sve teže naći kvalitetnog radnika. Radi se o dodatnim benifitima, pogodnosti za majke, rad od kuće itd., kaže Vladimir Benić.

– Država ima sve više sluha za usklađivanje privatnog i poslovnog života, a za to je potaknuta i od Europske komisije. Ove je godine donesena direktiva o usklađenju privatnog i poslovnog života koju su sve države članice dužne implementirati do kolovoza 2022. Uvode se fleksibilni radni angažmani, dodatni dani roditeljskog dopusta za tate (deset plaćenih dana) i obvezni roditeljski dopust 4+4 od kojih su dva neprenosiva (ne može se s tate prebaciti na mamu), kazala je Diana Kobas Dešković.

Cijeli članak dostupan je ovdje.

    Postani MAMFORCE INSIDER

    Budi na izvoru relevantnih tema iz područja raznolikosti i uključenja, rodnog balansa, razvoja ljudi i organizacije. Ostvari i posebne popuste na naše edukacije!