15. srp. 2019.

Kako postići ravnotežu privatnog i poslovnog života?

Održavanje balansa između poslovnog i privatnog života može biti izazovno. Iako se nekad postizanje te ravnoteža čini nemogućim, nije. Dobra ravnoteža ili integracija karijere i privatnog života je ključna za napredak u oba područja. Bitan dio work-life balance modela su i poslodavci koji trebaju prigrliti fleksibilnost.

Globalcareeradvices.com u svom članku nude nekoliko načina na koje se može postići ravnoteža privatnog i poslovnog života:

 

     1. Istražite politike svog poslodavca

Kako bi ostvarili ravnotežu poslovnog i privatnog, istražiti politike svoje kompanije. Moglo vi vam koristiti ako vaša kompanija ima fleksibilne radne aranžmane, kao što su rad od kuće ili fleksibilno radno vrijeme. Ako nemaju te opcije, možda možete postići dogovor s poslodavcem koji bi koristio i vama i njemu.

2. Znajte svoje radno vrijeme i držite se toga

Ako uistinu želite da ova ravnoteža funkcionira onda se pokušajte držati svojih radnih sati, što znači što manje dodatnog rada nakon radnog vremena. Naučite upravljati svojim vremenom i poslom tako da kad je radni dan gotov nastupa privatni život.
Morate se naučiti reći ne stvarima koje vam ne koriste jer na taj način pravite više mjesta za svoj privatni život.

3. Prioritizirajte svoje vrijeme

Utvrdite što vam je najvažnije u životu. Napravite popis koji će uistinu odražavati vas i vaše prioritete. Nakon što to napravite bit će vam lakše odrediti granice i provoditi više vremena s onima koji su vam visoko na listi prioriteta.
No nemojte zaboraviti voditi brigu i o sebi – kvalitetno vrijeme posvećeno sebi nije samo dobro za vaše sveukupno zdravlje i dobrobit već će vas učiniti i boljim zaposlenikom.

4. Uzmite pauzu i redovito se zabavljajte!

Kako bi vaš posao napredovao važno je da uzmete i pokoju pauzu. Nemojte preskočiti ručak ako želite ostati produktivni i pobrinite se da se dovoljno odmorite za radni dan. Ponekad isplanirajte i odmor, makar samo za vikend.

 

Dobra ravnoteža privatnog i poslovnog života osigurava produktivnost i manje stresa!

 

Savjete možete pogledati i u obliku infografike na našim društvenim mrežama.

    Postani MAMFORCE INSIDER

    Budi na izvoru relevantnih tema iz područja raznolikosti i uključenja, rodnog balansa, razvoja ljudi i organizacije. Ostvari i posebne popuste na naše edukacije!