ODGOVORNI POSLODAVCI ZA ODGOVORNO RODITELJSTVO 2.0

Brojne su poteškoće na koje roditelji, a posebice majke, nailaze na radnom mjestu. Od muškaraca se traži veća posvećenost karijeri, dok na žene, uz posao, u mnogim slučajevima pada i veći dio brige o obitelji. Nerazumijevanje za privatne obaveze i neprilagodljivost sustava dovode žene u poziciju da moraju birati između majčinstva i karijere, dok su muškarci prikraćeni za radost provođenja vremena s djecom i obitelji

Ciljevi projekta:

  • Aktivna podrška obitelji kroz uvođenju novih politika i mjera u organizajama, poput uvođenja fleksibilnih radnih aranžmana, dodatnih slobodnih dana, poticanja očeva na korištenje roditeljskog dopusta kao i slobodnih dana zbog obiteljskih potreba i sl., kako bi se olakšalo usklađenje privatnog i poslovnog života u ranim razvojnim godinama djece
  • Senzibiliziranje javnosti na pitanje podrške ostvarivanja harmonije privatnog i poslovnog života

Aktivnosti:

  • Javno predstavljanje projekta u Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji

Projekt je predstavljen predstavnicima malih, srednjih i velikih tvrtki u suradnji s Pučkim veleučilištem u Varaždinu te u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova županije, Hrvatskom  gospodarskom komorom i Udrugom poslovni žena Alfa u Koprivnici.

  • Interaktivne radionice u Knjižnicama grada Zagreba za roditelje

Organizirano je 10 interaktivnih predavanja o roditeljskim kompetencijama, pravima zaposlenih roditelja te važnosti uključivanja očeva u odgoj djece.

  • Stjecanje statusa MAMFORCE

Osnovni MAMFORCE standard su stekli Gradska plinara Zagreb, Končar – Elektroprivred d.d., i Zagrebački holding d.o.o, , dok su napredni standard stekli A1, Fiducia d.o.o., Hrvatska elektroprivreda d.d., Ina d.d. te Odvjetničko društvo Hanžeković & Partneri d.o.o.

Organizacija i održavanje završne konferencije projekta u suradnji s Jutarnjim listom i Hrvatskom udrugom poslodavaca Institut za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama Organizirana je završna konferencija projekta na kojoj su dodijeljeni MAMFORCE standardi, predstavljene su dobre prakse obiteljske odgovornosti i jednakih mogućnosti koje se provode u kompanijama. Konferencija je okupila predstavnike donositelja javnih politika, predstavnike akademske zajednice i poslodavaca.

Projekt se provodi od 1.11.2018. do 29.11.2019. na području Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije i Gradu Zagrebu.

NOSITELJ PROJEKTA
Institut za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama
Projekt sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

    Postani MAMFORCE INSIDER

    Budi na izvoru relevantnih tema iz područja raznolikosti i uključenja, rodnog balansa, razvoja ljudi i organizacije. Ostvari i posebne popuste na naše edukacije!