Žene u napredovanju sputava diskriminacija druge generacije

Diskriminacija druge generacije je ona suptilna, nevidljiva, ona kada se ženama uskraćuju prilike jer se smatra da zbog majčinske uloge neće biti dovoljno posvećene poslu.

Zaposlenice danas, uz posao, u znatno većoj mjeri od muškaraca vode brigu o obitelji i kućanstvu. Na taj način zapravo obavljaju dva posla – jedan plaćeni i jedan neplaćeni. Kako bi se stanje promijenilo, očevi trebaju preuzeti aktivniju brigu o djeci, a zaposlenim roditeljima su potrebni radni uvjeti koji im omogućuju fleksibilnost.

Radi toga Europska je unija donijela novu Direktivu o ravnoteži privatnog i poslovnog života koja u nacionalno zakonodavstvo treba biti implementirana do kolovoza ove godine. Direktiva, među ostalim, donosi obavezan očinski dopust te jednaku podjelu roditeljskog dopusta između oca i majke.

Na važnost uvođenja tih mjera ukazala je Diana Kobas Dešković, direktorica tvrtke Spona Code i utemeljiteljica Mamforce standarda.

diskriminacija druge generacj

Photo by Ketut Subiyanto from Pexels

 

„U ovom dijelu Europe u najvećoj se mjeri žene brinu za članove obitelji – roditelje, djecu i unuke. Tako su i u pandemiji ponijele veći teret. Neke su žene u pandemiji mogle raditi od kuće, no mnoge nisu. Koliko god bile pod pritiskom, žene u Hrvatskoj lako ne daju otkaze, pa je većina njih uspjela očuvati svoja radna mjesta, no pandemija je mnogim ženama smanjila prilike za napredovanje. Događa se diskriminacija druge generacije, ona suptilna, nevidljiva, ona kada se ženama uskraćuju prilike jer se smatra da zbog majčinske uloge neće biti dovoljno posvećene poslu“, istaknula je Diana Kobas Dešković.

diskriminacija druge generacije

 

Mamforce standard koji se dodjeljuje tvrtkama, organizacijama i institucijama koje zadovoljavaju standarde kvalitete u odnosu sa zaposlenima, omogućavaju zaposlenim roditeljima usklađivanje profesionalnih i obiteljskih obaveza te pružaju zaposlenim ženama jednake prilike u izgradnji karijere, slavi 10 godina postojanja.

U tom je razdoblju porasla svijest javnosti o važnosti aktivne uloge žena u ekonomskom i političkom odlučivanju, no kako bi žene mogle na najbolji način preuzeti tu ulogu, postojeći je sustav nužno prilagoditi njihovoj društvenoj ulozi kao majki.

Posljednjih desetak godina stvari se polako mijenjaju u pravom smjeru. Sve više tvrtki njeguje radno okruženje koje ima sluha za potrebe obitelji, ravnoteža poslovnog i privatnog života postala je sastavni dio brendiranja tvrtki kao poželjnog poslodavca, očevi sve češće uzimaju roditeljske dopuste, a žene se uspinju na najviše upravljačke pozicije.

Mamforce pomaže promjeni unutar organizacija kako bi se smanjila diskriminacija druge generacije te kako bi tvrtke privlačile i zadržavale najbolje talente bez obzira na njihovu spol. Certificiranje kojim se uvodi Mamforce standard, tvrtka Spona Code trenutačno provodi u Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Italiji, no idućih godina planira izlazak izvan granica Europe.

mamforce COMPANY

Ako želite saznati više o MAMFORCE postupku certifikacije javite se, rado ćemo pomoći razvoju vašeg brenda poslodavca!

  Zanima nas:


   

  Prvi doznajte novosti!

    Postani MAMFORCE INSIDER

    Budi na izvoru relevantnih tema iz područja raznolikosti i uključenja, rodnog balansa, razvoja ljudi i organizacije. Ostvari i posebne popuste na naše edukacije!