Balans privatnog i poslovnog života dio je rješenja za demografske izazove i formula za kvalitetan život žena i muškaraca

Održana je konferencija „Re-kreiraj posao i život za muškarce i žene“ u organizaciji Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Hrvatske zajednice županija i Spone Code kao uvod u istoimeni EU sufinancirani projekt koji će se provoditi sljedeće dvije godine.

Značajan dio demografskih izazova s kojima se susreću zemlje Europske unije pa tako i Hrvatska vezan je uz nepovoljan položaj žena na tržištu rada, koji svoje uporište nalazi u rodnim stereotipima. Žene imaju lošiju kvalitetu života te manji stupanj usklađenja privatnog i poslovnog života.  Kako bi se problem riješio potrebno je raditi na promjeni društvenih normi, očekivanja od spolnih uloga muškaraca i žena te uvođenju mjera koje izjednačavaju roditeljsku odgovornost kao što je npr. podjela roditeljskog dopusta.

„Balansirano korištenje roditeljskog dopusta između oba roditelja doprinijelo bi podjeli odgovornosti i ujednačenim mogućnostima zapošljavanja te razvoja karijere za žene i muškarce“, istaknula je na konferenciji državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić.

 

„Zakonsko rješenje je nužno, ali ne i dovoljno jer je paralelno nužna i promjena organizacijske kulture i kulture društva čime ćemo se baviti kroz provedbu ovog projekta “, istaknula je Diana K. Dešković, direktorica tvrtke Spona Code, na što se nadovezao predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk: „Mnogi poslodavci trudnoću i roditeljstvo još uvijek doživljavaju kao teret za svoje poslovanje. Da bi se to promijenilo radit ćemo na terenu kako bismo informirali i senzibilizirali sve uključene. Moramo naći dugoročno održivo rješenje koje omogućava nesmetano odvijanje radnih procesa značajno će nam pomoći istraživanje koje ćemo u okviru projekta provesti u četiri županije.“

Podržavajući eko sustav ravnoteže privatnog i poslovnog života nije relevantan samo za pojedince, već je važan i kao rješenje za demografske izazove. Toga se dotaknula potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, koja je izjavila kako i žene i muškarci moraju imati mogućnost brinuti za obitelj te razvijati se u odabranoj profesiji bez straha od diskriminacije. „Pružanje više šansi ljudima da se integriraju na tržište rada pomoći će nam u rješavanju izazova smanjivanja radne dobi stanovništva, a time i dugoročno podržati održivi rast i produktivnost“, izjavila je Šuica.

U sklopu konferencije, održana je i panel diskusija „Zaposleni roditelji – kako ih efikasno podržati?“, u kojoj su sudjelovali Marina Mesarić Radojčin iz PBZ-a, Vladimira Senčar Perkov iz INE, Ivan Skender iz A1 i kao predstavnica akademske zajednice profesorica socijalne psihologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu Željka Kamenov .

Kompanije su istaknule niz dosadašnjih dobrih praksi među kojima izdvajamo fleksibilne oblike rada (FORa) u Ini, koji su uvedeni još 2016. godine, te well-being platformu beneFIT. Oboje se pokazalo izuzetno dobrom poslovnom odlukom: „Zaposleni su izuzetno zadovoljni, njih 99 % smatra da im FORa omogućava održavanje ravnoteže privatnog i poslovnog života, stopa kratkotrajnih bolovanja se smanjila za 36 %, a prekovremeni rad zaposlenih koji ne rade u smjena se smanjio 67 %. Smanjio se i broj dobrovoljnih odlazaka iz kompanije za 30 %.“ – istaknula je Vladimira Senčar Perkov, direktorica Ljudskih resursa Ine. Unutar PBZ-a jednakost prilika omogućavaju transparentni kriteriji radne uspješnosti i kontinuirana edukacija na svim razinama. Ravnoteža privatnog i poslovnog života je već dugo visoko na listi prioriteta zaposlenih u A1“, kaže Ivan Skender, „našim zaposlenima uz Flexericu koja omogućuje fleksibilno radno vrijeme i mjesto rada, nudimo i  plaćeno čuvanje djece tijekom zimskih i ljetnih praznika kroz projekt– Leteće dadilje“

Zaključak rasprave je da ne postoji jedinstveno rješenje za sve već poslodavci moraju  osluškivati potrebe svojih zaposlenih, kako bi ih se moglo efikasno podržati. Uz to, potrebno je raditi na smanjenju stereotipa kroz edukaciju i tzv. afirmativne akcije, odnosno primjere uspješnih poslovnih žena i posvećenih očeva kao dobre primjere drugima, istaknula je  prof. dr. sc. Željka Kamenov.

Na tome će se raditi i kroz projekt „Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce“, koji za ciljeve ima i smanjenje nesvjesne pristranosti, poboljšanje informiranosti zaposlenih majki i očeva o zakonskim mogućnostima roditeljskog dopusta.

U okviru projekta će se s ciljem što boljeg uvida u izazove mladih roditelja i pronalaženje rješenja provest  dva istraživanja. Jedno s ciljem dobivanja boljeg uvida u položaj zaposlenih majki i trudnica na lokalnoj i regionalnoj razini, koje  će se provoditi u četiri županije: Šibensko-kninskoj, Krapinsko-zagorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Zagrebačkoj.  Cilj drugog istraživanja naziva „Roditeljstvo i karijera“ je dobiti  bolji uvid u postojeće izazove usklađenja roditeljske i radne uloge zaposlenih muškaraca i žena. Rezultati istraživanja će poslužiti za facilitiranje diskusije te osvještavanje i traženje rješenja na lokalnoj i nacionalnoj razini.

 

U okviru projekta organizirat će se i javna događanja u Puli, Rijeci, Osijeku, Splitu i Varaždinu te provesti MAMFORCE audit u 20 organizacija te provesti edukacije za poslodavce i zaposlenike.

Uz pomoć MAMFORCE metode, koja facilitira promjenu organizacijske kulture u smjeru uključivog i rodno balansiranog radnog okruženja, u tvrtkama će se identificirat postojeće pristranosti, uvesti organizacijske promjene i prakse koje omogućuju ravnotežu između privatnog i poslovnog života zaposlenih. Pozitivni pomaci i najbolje prakse će dobiti priznanje u obliku MAMFORCE standarda  kao znaka kvalitete za organizacije prijatelje obitelji i žena.

Na kraju konferencije je upućen javni poziv kompanijama za uključenje u MAMFORCE audit o čemu više informacija mogu naći na web stranici www.mamforce.hr, gdje će se nalaziti i sve informacije o projektu.

 

 

Provedbu projekta sufinancira Europska komisija programom REC (Rights, Equality and Citizenship/Prava, Jednakost, Građanstvo). Koordinator projekta je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a partneri su Hrvatska zajednica županija i Spona Code. Vrijednost projekta je 324,518.06 EUR, od čega Europska komisija sudjeluje sa 241,675.13 EUR.

    Postani MAMFORCE INSIDER

    Budi na izvoru relevantnih tema iz područja raznolikosti i uključenja, rodnog balansa, razvoja ljudi i organizacije. Ostvari i posebne popuste na naše edukacije!