Najbolji poslodavci u Hrvatskoj dokidaju diskriminaciju druge generacije

Prestižna su priznanja primili Addiko Bank, Cemex, Kaufland, Plavi tim i TRS

 

Žene i muškarci trebaju imati jednake plaće i prilike! Zbog toga vodeći hrvatski stručnjaci za ljudske potencijale pozdravljaju Rezoluciju o jednakosti između žena i muškaraca koju je prošli tjedan donio Europski parlament. Neravnopravnost spolova na radnom mjestu dokida se transparentnošću plaća koja podrazumijeva jednaku plaću za jednaki rad, ali i otklanjanjem duboko ukorijenjenih nejednakosti.

„Duboko ukorijenjene nejednakosti nazivamo i diskriminacijom druge generacije. Te su nejednakosti ukorijenjene u kulturi, uglavnom suptilno, nevidljivo… Kroz Mamforce poslodavcima nudimo podršku u boljem razumijevanju pristranosti koje vode do diskriminacije druge generacije koje nismo naočigled svjesni, a koja onemogućava brojnim talentiranim ženama da pokažu i iskoriste svoj puni profesionalni potencijal”, istaknula je Diana Kobas Dešković, direktorica tvrtke Spona Code i utemeljiteljica Mamforce standarda.

Najbolji poslodavci u Hrvatskoj diskriminacija Diana kobas dešković mamforce

Foto: Marko Miščević/CROPIX

 

Istaknula je da se neravnopravnost muškaraca i žena razvija već u vrtiću i školi, a nastavlja se tijekom radnog vijeka te u mirovini. Na razini Europe žene imaju prosječno 30 posto niže mirovine od muškaraca.

Ako imamo na umu da su žene te koje velikim dijelom preuzimaju obveze skrbi za djecu i zavisne članove kućanstva i sve druge poslove vezane uz kućanstvo, onda i usklađivanje posla i obiteljskog života dobiva danas drugu, dodatnu dimenziju s kojom se moramo pozabaviti i to dvojako – prvo, kroz pristupačne i kvalitetne usluge formalne skrbi kojima će se rasteretiti žene koje imaju dvostruku ulogu – ulogu radnice dok su na poslu i majke i skrbnice nakon posla, te drugo, možda dugoročno još važnije, kroz kontinuirano podizanje svijesti o podjeli uloga i odgovornosti“, kazao je Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Najbolji poslodavci u Hrvatskoj diskriminacija Ivan Vidiš Ministarstvo rada

Foto: Marko Miščević/CROPIX

 

Dodao je da Hrvatska kontinuirano radi na unaprjeđenju zakonodavnog okvira i socijalnih usluga. U proteklih pet godina u Hrvatskoj je izgrađeno ili obnovljeno više od 500 vrtića, a u njih 96 omogućeno je produženo radno vrijeme koje mogu koristiti roditelji s nestandardnim radnim vremenom.

Fleksibilni oblici rada, edukacije, sigurnost, nagrađivanje, briga poslodavca za zdravlje zaposlenika – dio je onoga čime najpoželjniji hrvatski poslodavci zadržavaju postojeće i privlače nove zaposlenike. Veliku pozornost pridaju i dokidanju rodne neravnopravnosti na radnome mjestu, kako one prve, tako i one druge generacije.

„Kako bi ravnopravnost zaista bila moguća i diskriminacija onemogućena, potrebno je prvenstveno imati dobro postavljen sustav upravljanja ljudima koji transparentno zapošljava, razvija, prepoznaje doprinos, nagrađuje rad i uvažava povratnu informaciju. Sve je to utkano u danas vrlo popularni brend poslodavca – o kojem briga počinje iznutra”, rekla je Diana Kobas Dešković na događaju Nevidljivi dizajn organizacije u temeljima dobrog brenda poslodavca u sklopu kojega je održana svečana dodjela Mamforce standarda. Prestižna su priznanja primili Addiko Bank, Cemex, Kaufland, Plavi tim i TRS.

Najbolji poslodavci u Hrvatskoj diskriminacija

Foto: Marko Miščević/CROPIX

 

Nagrađeni su s velikom pozornošću pratili predavanje Jedan par – dvije karijere. Kako uspješno savladati izazove? koje je putem interneta održao dr. Paul Vanderbroeck, savjetnik za liderstvo i razvoj karijera. Pojasnio je da iz perspektive rada postoji nekoliko tipova parova – oni gdje jedna osoba zarađuje, oni gdje oba partnera zarađuju, te parovi gdje oba partnera razvijaju karijere – u svojoj zemlji ili izvan nje.

„Za par koji razvija dvije karijere, ključni su zajednička vizija, međusobni razvoj karijera i siguran prostor – onaj koji partneri imaju za sebe. Naše je istraživanje otkrilo da za uspjeh takvih parova nisu dovoljni međusobna potpora i prepoznavanje cilja. Kako doći do tog cilja, jednako je važno. Za uspjeh tih parova iznimno je važno ispunjenje karijerom oba partnera. Imanje djece nije prepreka u ostvarivanju njihova uspjeha, no za dugoročnu održivost tih parova ključno je da se partneri doživljavaju kao tim. Međusobna potpora u karijerama pozitivno se odražava na individualne karijere i partnerski odnos“, istaknuo je dr. Paul Vanderbroeck, suautor knjige Ovdje smo – Priručnik za parove s međunarodnim karijerama.

MAMFORCE Najbolji poslodavci u Hrvatskoj diskriminacija

Foto: Marko Miščević/CROPIX

 

Događaj Nevidljivi dizajn organizacije u temeljima dobrog brenda poslodavca organiziran je u sklopu projekta Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce koji promiče uravnoteženu roditeljsku odgovornost.

Provedbu projekta sufinancira Europska komisija programom REC (Rights, Equality and Citizenship/Prava, jednakost i građanstvo). Koordinator projekta je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a partneri su Hrvatska zajednica županija i Spona Code.

    Postani MAMFORCE INSIDER

    Budi na izvoru relevantnih tema iz područja raznolikosti i uključenja, rodnog balansa, razvoja ljudi i organizacije. Ostvari i posebne popuste na naše edukacije!