Kako optimizirati svoj život? Pronašli smo koristan alat uz koji možemo brže usvajati svoje navike

Stalno govorite drugima kako bi htjeli poraditi na promjenama u svom životu, a ne stignete? Željni ste usvojiti nove navike, ali uvijek to odgađate? Bilo da se ovaj ili neki sličan scenarij može pripisati vašem životu, čitaj dalje!

Ako želite promijeniti svoje ponašanje, jedan od najjednostavnijih načina da se to realizira je taj da ga jednostavno mjerite. Možda na prvu zvuči banalno, no istraživanja pokazuju da mjerenje ponašanja poboljšava naš učinak. Primjerice, studije su pokazale da oni koji prate korake pedometrom povećavaju svoju fizičku aktivnost za 27%. Dakle, ono što se mjeri, može se i poboljšati.

Kalendar navika kao koristan alat za promjenu ponašanja

 

Kako bi pratili svoje navike, dobro je napraviti kalendar navika u koji ćete bilježiti navike koje želite usvojiti i označiti svaku radnju koju ste obavili. Nakon svake odrađene radnje, proslavite svaki mali uspjeh.

Kalendar navika moćan je alat za promjenu ponašanja iz ovih razloga:

1. Stvara okidače
Svaki put kada pogledate kalendar znate što trebate učiniti.

2. Štedi energiju
Umjesto da razmišljate što morate učiniti, samo slijedite što ste napisali kako vas ne bi iscrpilo donošenje odluke

3. Nudi nagrade
Svaki put kada u kalendaru označite naviku, osjećat ćete se ispunjeno. Taj će pozitivni osjećaj učvrstiti vaše ponašanje.

4. Smanjujemo troškove
Što više ulazimo u nešto, to nam je teže to pustiti. Shodno tome, što dulje izgrađujemo navike, više ćete se truditi da ih nastavite.

5. Daje feedback
Svaki dan kada upotrebljavate svoj kalendar, prikupljat ćete podatke. Ti se podaci mogu koristiti za poboljšanje vašeg učinka u budućnost.

 

Pogledajte kako u pet koraka napraviti učinkovit kalendar navika.

 

1. Odaberite svoje navike
Kako bi odabrali svoje navike, potrebno se zapitate zbog kojih se navika osjećate najučinkovitije i izvrsno? Takve navike najbolji su materijal za uvrstiti u kalendar.

2. Neka bude jednostavno
Ako vam je motivacija visoka, možete si postaviti zahtjevnije izazove. U suprotnom, bolje si je odabrati navike koje ćete lakše realizirati.

3. Odredite svoje dnevne minimume
Nakon što odlučite koje ćete navike pratiti, potrebno je odrediti količinu napora koju je potrebno izdvojiti za svaku naviku. Primjerice, odrediti koliko ćete minuta meditirati, koliko ćete minuta izdvojiti za trčanje, koliko ćete stranica pročitati, itd. Zato se pobrinite da vaši dnevni ciljevi budu specifični i mjerljivi.

4. Postavite “pravila igre”
Nerealno je za očekivati da ćete se svaki dan pridržavati svih svojih navika. Uvijek postoje situacije kada nas spriječe, primjerice, umor ili prehlada. U takvim situacijama, možete u kalendar napisati slovo kojim ćete označiti preskakanje. Bitno je postaviti jasna pravila za iznimne situacije kada ćete si dozvoliti preskakanje svojih navika.

5. Dizajnirajte svoje okruženje
Možda toga nismo uvijek svjesni, no naše okruženje uvelike utječe na naše ponašanje. Primjerice, ako spavamo s telefonom pored kreveta, vrlo vjerojatno ćemo ga uzeti u ruke odmah ujutro. Postoji mnogo načina na koji oblikujemo našu okolinu i kada nas okruženje oblikuje, zato se potrebno pobrinuti za to da okolina podržava navike u vašem kalendaru.

 

Male pobjede su velika pobjeda

Osim što je važno bilježiti navike, važno je i proslaviti svaku malu pobjedu. Također, ako slučajno ne upijete svaku naviku, neka vas to ne obeshrabri. Stoga, tretirajte se sa suosjećanjem i brzo se vratite u rutinu.

I ne zaboravite. Ne morate krenuti s velikim zalogajima da uđete u seriju uspješnog savladavanja navika. Dobro je i usvajanje naizgled mizernih navika jer ćete iz dana u dan htjeti više, što će u konačnici dovesti do odličnih rezultata. Male pobjede su velika pobjeda jer vas mnogo malih uspjeha izgrađuje u bolju osobu.

 

 

 

izvor: https://medium.com/better-humans/this-is-how-to-optimize-your-life-with-a-habit-calendar-b70a6be30344

 

    Postani MAMFORCE INSIDER

    Budi na izvoru relevantnih tema iz područja raznolikosti i uključenja, rodnog balansa, razvoja ljudi i organizacije. Ostvari i posebne popuste na naše edukacije!