09. tra. 2021.

Pozitivan trend rodnog balansa u upravnim odborima korporacija

Iako je 2020. godina ženama donijela mnoge negativne trendove i posljedice te dodatno produbila rodnu nejednakost, primjetni su pozitivni trendovi rodnog balansa u korporativnom svijetu.

Posljednje dvije godine označile su veoma turbulentno i promjenjivo razdoblje za žene u korporativnom svijetu. Zahvaljujući kompetencijama i stručnosti došlo je do porasta broja zaposlenih žena u područjima obrazovanja, zdravstva te komunikacija i odnosa s medijima. Paralelno s tim, raste i udio žena na senior pozicijama potpredsjednica kompanija na 28% tijekom 2020., u odnosu na 23% pet godina ranije.

Pandemija Covid 19 je zaustavila trend rasta uslijed velikog broja otkaza u brojnim sektorima, smanjenju plaća i pogoršanju radnih uvjeta.

Istraživanja pokazuju kako su se u ovom slučaju žene našle na prvoj crti udara, s naglaskom na one koje ne pripadaju arijevskoj rasi.

Ženama su općenito više smanjenje plaće, ukinute određene beneficije i pogoršani uvjeti rada te su prema statistikama dobile više otkaza od muškaraca u prošloj godini. Nadalje, zatvaranjem škola i vrtića te uvođenjem online nastave zaposlenim majkama, kojima je i u normalnim okolnostima izazovnije postići ravnotežu privatnog i poslovnog života, u pandemiji korona virusa taj je izazov dodatno otežan.

Istraživanje Women in the Workplace koje se provodi već šestu godinu zaredom do sada je pokazalo da muškarci i žene podjednako napuštaju svoja radna mjesta. Zahvaljujući izazovima koje je pandemija uzrokovala u svim sferama života sada je primjetan trend rasta broja žena koje napuštaju svoja radna mjesta iz raznih razloga, ali s generalno jednakom posljedicom – pad broja zaposlenih žena uzrokovat će i pad broja žena leaderica.

Nije sve tako crno – porast broja žena u upravnim odborima 

Ipak, prošla je godina donijela i neke pozitivne pomake po pitanju rodne ravnopravnosti i napora protiv rodne i spolne diskriminacije, barem u korporativnom kontekstu. Jedan od pozitivnih trendova 2020. godine  je onaj s više žena u upravnim odborima kako pokazuje analiza 25 najboljih IPO američkih kompanija iz 2020. godine.  Samo je jedna kompanija, koja je izašla na burzu, imala upravni odbor u kojem sjede isključivo muškarci.

Iako i ta jedna kompanija s isključivo muškarcima na upravnim pozicijama nije zanemariva pojava, treba imati na umu da je ne tako davne 2018. godine od ukupno 25 američkih kompanija koje su izašle na burzu njih čak 12 imalo upravne odbore u kojima su sjedili isključivo muškarci.

Investitori traže rodni balans u upravnim odborima

Inicijalna javna ponuda (initial public offering) velika je prekretnica u svakom poslovanju koja označava prelazak s isključivo privatnog vlasništva na javno, a popularni termini su javno istupanje ili izlazak na burzu. Tvrtke koje nude i prodaju dionice na ovaj način uglavnom si time financiraju daljnji rast i napredak.

Prelaskom na kompanije preuzimaju obavezu transparentnog poslovanja. Stoga, osim kvalitete i imidža proizvoda i usluga, dobiva na važnosti i korporativna kultura koja uključuje i briga o zaposlenima, zalaganje za rodnu ravnopravnost i nediskriminaciju te briga o okolišu.

Najmlađa izvršna direktorica postala milijarderka zahvaljujući izlasku na burzu

Zahvaljujući izlasku na burzu svoje tvrtke Bumble, Whitney Wolfe Herd nedavno je postala najmlađa selfmade milijarderka na svijetu. Zanimljiva je činjenica da je Whitney prethodno radila u Tinder-u kojem je danas upravo Bumble najveći konkurent na tržištu dating aplikacija.

Zabrana javnog istupanja kompanijama koje nemaju rodni balans?

Gledajući statističke podatke, žene su u prošloj godini činile 24% upravnih odbora najuspješnijih američkih IPO kompanija dok ih je u 2019. godini bilo 22%, a u 2018. godini 11%.

Rezultat ovog rasta, unatoč generalnom padu broja zaposlenih žena u korporacijama u prošloj godini, velikim je djelom utjecaj globalnih investitora kod kojih se bilježi trend  rasta interesa za rodni balans u upravljačkim tijelima i izbjegavanja ulaganja u dionice onih kompanija koje ne vode računa o rodnoj strukturi svojih upravnih odbora.  Razlozi interesa investitora su utemeljeni na dokazanim pozitivnim učincima raznolikosti u upravljanju na inovativnost i produktivnost kompanija.

Štoviše, Nasdaq se zalaže  za nova pravila izlaska na burzu kojima bi se kompanije obvezalo da na izvršnim upravljačkim pozicijama imaju barem jednu ženu i jednu osobu koja se identificira kao pripadnik/ica LGBTQ+ zajednice. Također, primjetan je trend povećanja udjela žena među kompanijama koje su izašle na burzu tijekom 2019. i 2020. godine.

Lucia Ursić

    Postani MAMFORCE INSIDER

    Budi na izvoru relevantnih tema iz područja raznolikosti i uključenja, rodnog balansa, razvoja ljudi i organizacije. Ostvari i posebne popuste na naše edukacije!