Zašto žene nisu liderice?

Razveselila me vijest o tome kako Nasdaq uvodi nova pravila o članovima uprava listanih kompanija – moraju imati minimalno dva člana iz skupine različitih, među kojima mora biti najmanje jedna žena, odnosno ona koja se tako klasificira.

Paleta raznolikosti je vrlo široka u Americi pa zato i tako široki uvjeti. Logično je da upravo kompanije koje izvore financiranja traže na burzama uvode pravila koja podržavaju ekonomski i društveno odgovorne teme. Listane kompanije posluju najtransparentnije pa im ne bi trebao biti problem dati upravljačka prava ženama koje su uobičajeno bastioni etike i pravde u korporacijama. Razlozi zašto ih još uvijek nema uglavnom su kulturološki.

Pratim Nasdaq i njihovu prosvjetiteljsku ulogu već neko vrijeme. Aktivno su uključeni u inicijative rodne ravnopravnosti i aktivno se trude postići rodni balans i u svojim redovima. Razmišlja se aktivno na koji način podržati zaposlene u njihovim životnim ulogama, kako omogućiti ravnotežu privatnog i poslovnog života.

 

Izazovi s kojima se kao kompanija nose su različiti na različitim tržištima, a ova nova pravila koja planiraju uvesti šalju vrlo jasnu poruku da pitanje žena i manjina u upravama smatraju važnom za poslovanje. Posebno mi je drago vidjeti da dolaskom žene na čelo kompanije te teme još više dobivaju na važnosti.

Kad tu istu temu pokušam staviti u regionalni kontekst ne mogu ne primijetiti kako podrška ženama u poslovanju i ženskim inicijativama često nedostaje upravo od samih žena na vrhu. Rečenica koju uobičajeno čujem od njihovih najbližih suradnika glasi: „ma podržava ona to, ali ne bi se sad baš htjela jako angažirati oko ženskih pitanja da ne bi ispalo da ona to radi jer je žena”. Meni je to otprilike na nivou – ne bih se htjela zalagati za svoje dijete u školi jer sam majka pa da me krivo ne shvate! Tko bi se trebao zalagati za žene osim žena samih?

Kao psihologinji i ženi u biznisu jasno mi je od kuda idu takvi sramežljivi i, usudila bih se reći, neambiciozni pogledi. Dugogodišnji je to utjecaj društva, trnovit put stjecanja statusa koji imaju, a putem kojeg su se morale odreći koječega, sve na račun sviđanja onima koji donose odluke o njihovoj karijeri. Radi se uglavnom o muškarcima kojima su se ‘morale’ prilagoditi. Ključno je pitanje jesu li se morale prilagoditi ili su samo podlegle utjecaju okoline i odustale od dijela svog leadership potencijala? Sklonija sam vjerovati u ovo drugo jer smo kao ljudska vrsta skloni komformizmu kao što je već davno dokazao Asch u svom klasičnom eksperimentu. Odnosno, lakše je pristati na uvriježena pravila iako se s njima ne slažemo, nego reći svoje mišljenje, jer želimo biti dio grupe pa se bojimo da ćemo biti isključeni ukoliko je njihovo mišljenje drugačije. Dodatno, skloni smo se prikloniti mišljenju većine jer mislimo da su oni bolje informirani. Čest je to obrazac i u današnjem poslovnom svijetu. A svijet ne mijenjaju poslušni nego hrabri.

S druge strane svjedočimo brojnim hrabrim ženama koje se usuđuju biti drugačije, svoje, tople i ženstvene i upravo zahvaljujući tome postaju nacionalne i globalne heroine. Imenovat ću samo neke – Jacinda Ardern, premijerka Novog Zelanda, Erna Solberg, premijerka Norveške, Angela Merkel, kancelarka Njemačke, Sanna Marina, premijerka Finske. Ne bi li svaka žena koja dođe do pozicije moći trebala iskoristiti tu poziciju da pomogne ne samo ženama, nego cijelom društvu da postane pravednije, uspješnije, inovativnije, bogatije – jer znamo da raznolikost pristupa i mišljenja donosi nova, inovativna, bolja rješenja? Danas mi je u inbox sletjela jedna inspirativna poruka za koju prvi čas nisam znala zašto baš danas, ostavila sam ju sa strane i mislila …doći će na svoje mjesto, i evo baš ovdje se našlo to mjesto:
„S velikom odgovornošću dolazi i velika moć. Što više prihvatiš ovo prvo – za svoj osjećaj sreće, ili nesreće i za sve ostalo – to će ti više biti dano i ovo drugo.“

Preporučila bih stoga ženama na odgovornim pozicijama da iskoriste svoju moć za stvaranje boljeg svijeta, onoga u kojem se međusobno podržavamo i vodimo svojim primjerom bez obzira što će drugi reći o tome. Budite autentične, svoje, koristite svoju ženstvenost, pružite ruku podrške drugim ženama. Iskoristite odgovornost i moć koju imate za uvođenje novih, boljih, ljudskom rodu prilagođenijih pravila, budite svjesne liderice. Budite kao Nasdaq!

    Postani MAMFORCE INSIDER

    Budi na izvoru relevantnih tema iz područja raznolikosti i uključenja, rodnog balansa, razvoja ljudi i organizacije. Ostvari i posebne popuste na naše edukacije!