08. ruj. 2020.

Kako ojačati timski duh kada zaposleni rade od doma?

Team-building, bilo da se radi o zajedničkim aktivnostima van ureda sa svojim zaposlenima ili o jačanju odnosa u uredu, neophodan je u razvoju kvalitetnog i motiviranog tima. Postavlja se pitanje – kako jačati svoj tim kada svi rade od doma?

Kada ste u uredu s kolegama, postoji razni zabavni načini kako provesti male team-buildinge – od poslovnog ručka, do odlaska na kavu, zajedničkog odlaska u kazalište ili nečeg sasvim drugačijeg – znamo, mogućnosti su beskonačne. Međutim, otkako raste broj zaposlenih koji radi od doma, održavanje timskog duha postalo je kompliciranije.

Unatoč novim izazovima koje je donijela COVID-19 pandemija, team-building na daljinu nije nemoguć. Donosimo neke od načina kako možete podići kvalitetu interpersonalne komunikacije među svojim zaposlenima, a time i podići motivaciju cijelog tima.

Sastanci putem video meetinga

Mnogima se kosa na glavi diže kada im spomenete Zoom sastanke ili sastanke putem drugih platforma. Ako ste i sami u toj kategoriji, imajte na umu da je video sastanak dobar način za održavanje kvalitetnog odnosa s kolegama jer je takav sastanak bliži realnom face-to-face sastanku, nego sami telefonski razgovor, zbog čega će vaši razgovori biti efikasniji. Dakako, to ne znači da morate poticati video sastanak prečesto – budite umjereni i pametno dozirajte.

Virtualne pauze za kavu

Rad od doma može pobrisati one usputne razgovore koje ste s kolegama vodili o TED talkovima, televizijskim emisijama, dnevno-političkim zbivanjima i o raznim drugim temama. U slučaju da se to kod vas obistinilo, možda ne bi bilo loše da razmislite o uvođenju virtualnih pauza za kavu. Uzmite zajedničku virtualnu pauzu za kavu i kratkim opuštenim razgovorom napunite baterije za posao koji vas čeka nakon pauze.
Mnoge meeting platforme nude opciju rješavanja anketa pa vam to može biti jedna od metoda kako potegnuti raspravu o nekoj temi i uz to se dobro nasmijati.

Proslava važnih događaja i uspjeha tima

Bilo da se radi o prinovi u obiteljima kolega, o proslavi zaruka kolega, obilježavanju nacionalnog praznika ili o timskom poslovnom uspjehu – nemojte takve prigode zanemariti samo zato što niste fizički zajedno. Možda nećete moći zajedno proslaviti uz tortu, no postoje druge metode kako proslaviti važne životne događaje ili poslovne pothvate. Primjerice, ako netko iz ureda slavi rođendan, ostatak tima može toj osobi poslati poklon na adresu ili može zajednički otpjevati rođendansku čestitku putem video meetinga. U slučaju da se radi o proslavi poslovnog uspjeha, pobrinite se da tim bude nagrađen za uspjeh.

Dozvolite pozive među zaposlenima

Slanje poruka, slanje emaila i sve ostale slične vrste komunikacije intenzivnije su kada radimo od doma. Ipak, nedavna studija pokazala je kako često ni naši prijatelji ne mogu prepoznati naš ton poruke. Ako čak i prijatelji u nekim situacijama ne mogu prepoznati intenciju naše poruke, definitivno je nerealno očekivati od naših kolega da prepoznaju kada smo ozbiljni, smiješni, sarkastični ili bezobrazni. Efikasan način je komunikacija uz pomoć emotikona.

Osim toga, s ciljem izbjegavanja nesporazuma, ponekad komunicirajte sa svojim kolegama putem poziva. U slučaju da ste na rukovodećoj poziciji, članove tima nemojte zvati samo kada pričate o zadacima, već ih možete nazvati i kako bi im dali do znanja da cijenite njihov rad ili jednostavno zato da biste nešto podijelili s njima.

Uspostavite pravila koja će vam olakšati provođenje svih timskih aktivnosti

Koliko brzo vaš tim mora odgovoriti na vaše poruke ili e-mailove? Ako im pošaljete mail u 11 navečer, je li prihvatljivo da na mail odgovore u 9:30 drugo jutro? Kako ne bi došlo do nedoumica, potrebno je uspostaviti jasne norme komunikacije. Osim što je poželjno definirati dozvoljeno vrijeme za odgovor, poželjno je definirati raspored sastanaka ili dogovaranja oko specifičnih projekata koji će odgovarati većini zaposlenih.
Kako bi testirali uspješnost svoje komunikacije, pošaljite svom timu SWOT analizu, u kojoj će svatko navesti što smatra prednostima, slabostima, prilikama i prijetnjama komuniciranja kakvog trenutno provodite. Ovo je najbolji način da vidite koliko pomaže ili odmaže timu postojeći načini komuniciranja.

Zabavne team building aktivnosti

Više od kave, zaposleni nekada preferiraju zajedno pogledati zabavne snimke s Instagrama, zajedno igrati neku online igricu ili zaigrati WordPlay. Provodite nekada zabavne aktivnosti sa svojim timom kako bi bili zadovoljniji. Naravno, pazite da članovi tima ne zapnu za igrice toliko da zaborave na posao.

Dajte zaposlenima do znanja da brinete o njima

Zaposleni vole osjećaj kada šefovi i kompanije brinu za njih. Stoga se pobrinite da vaši zaposleni dobiju sitnice kojima im dajete do znanja da vam je stalo do njih. Sitnice mogu biti svakakve – može se raditi o zaštitnim maskama, o priboru za crtanje koje će koristiti djeca zaposlenih, itd. Ako se odlučite za pribor za crtanje, nije loša ideja stvoriti malo natjecanje te najbolje crteže uvrstiti u kalendar kompanije.

Pomozite potrebitima

Koronavirus pandemija unijela je nedaće u živote mnogih. Ako vaši članovi tima pristanu, razmislite o tome da se uključite u humanitarnu akciju ili da sami organizirate donacije za one kojima je to potrebno. Neka sam tim odabere kojim će pojedincima ili kojoj će organizaciji sredstva pripasti.

Pomozite lokalnim poduzetnicima

Mnogi restorani i OPG-ovi bore se za opstanak u nepredvidljivim vremenima. Dobar način za podržati, primjerice, lokalni OPG je da naručite hranu od njih te ju dostavite svim zaposlenima. Osim što ćete pomoći poduzetnicima kojima je poslovanje ugroženo zbog pandemije, razveselit ćete i članove svog tima.

Trenirajte sa svojim timom

Nije potrebno ići u teretanu s članovima svog tima da ostanete fit. Možete inicirati zajednički trening ili prakticiranje yoge kako bi si mogli pripisati etiketu „zdrav duh u zdravom tijelu“.
Ako se ne možete uskladiti za zajednički trening u isto vrijeme, postoje i drugi načini za poticanje rekreiranja. Na primjer, CEO i suosnivač Boatsettera (Airbnb za rentanje brodova) Jackie Baumgarten pokrenuo je wellness newsletter za zaposlene kako bi ih potaknuo da ostanu zdravi, da uspješno balansiraju poslovno i privatno te da se lakše nose sa stresom.

 

Ovo su samo neke od ideja kako ojačati timski duh među svojim zaposlenima u periodima kada svi ili dio zaposlenih rade od doma. Uvijek možete osmisliti i nešto drugačije, nešto što bi više odgovaralo vašem timu. Čak i kad vam se učini da ste osmislili nešto savršeno za svoj tim, uvijek je važno tražiti povratnu informaciju kako bi znali imaju li vaše aktivnosti team-buildinga pozitivan utjecaj na zaposlene.

Ako želite s nama prodiskutirati o mogućnostima podizanja kvalitete timskog duha vaše kompaniji u virtualnom okruženju, kontaktiraj nas.

izvor: https://www.thebalancecareers.com/10-remote-team-building-activities-5025067

    Postani MAMFORCE INSIDER

    Budi na izvoru relevantnih tema iz područja raznolikosti i uključenja, rodnog balansa, razvoja ljudi i organizacije. Ostvari i posebne popuste na naše edukacije!