29. srp. 2020.

COVID-19 dodatno otežava život ženama, evo kako im privatni sektor može pomoći

Rodna ravnopravnost, nažalost, nije bila svugdje prisutna ni prije pandemije COVID-19, a dolazak koronavirusa još je više istaknuo nepovoljan položaj žena u obiteljskoj zajednici te na radnom mjestu. Može li privatni sektor pomoći ženama u uspostavljanju ravnoteže između privatnog i poslovnog života?

Koronavirus već nam mjesecima donosi komplikacije u privatnom i poslovnom životu, a potpune normalizacije života još nema na vidiku. Osim što je COVID-19 nanio veliku štetu globalnom ekonomskom te javnom zdravstvenom sustavu, pandemija je dodatno narušila položaj žena. Kako to?rnrnNaime, diskriminacija žena osobito se iskristalizirala za vrijeme full lockdowna kada su mnoge žene preuzele veći dio odgovornosti brige za djecu koja nisu mogla u školu. Uz to, mnoge su žene trpjele nasilje u svojim domovima, od kojeg nisu mogle pobjeći. Nažalost, tu svi problemi ne prestaju.

Žene imaju nezahvalnu poziciju na tržištu rada

rnIako više ne bi smjelo doći do uvođenja opće karantene, postoji još niz poteškoća koji onemogućuju ženama da vode dostojan život. Jedan od problema je što fleksibilno radno vrijeme nije omogućeno u svim kompanijama, a mnoge kompanije ni ne mogu pomišljati na takvo što jer jedva spajaju kraj s krajem kako bi uopće mogli isplatiti plaće. U takvim neizvjesnim okolnostima, mnoge žene imaju nesigurne poslove, a neke žive na rubu neimaštine. Prema podacima koje iznosi empower women, u travnju ove godine je čak 25% žena imalo nesigurne poslove, a danas je ta brojka vjerojatno i veća.

Što je privatnom sektoru za činiti?

Kako bi se smanjio pogubni utjecaj koronavirusa na ekonomiju i na život žena, potreban je rodno-osviješten odgovor kompanija, a i radnika jer svi trebaju biti svjesni problema s kojima se nose žene zbog duboko usađenih stereotipa u društvu. Privatni sektor treba iskoristiti svoju moć kako bi zaštitio fizičko i mentalno zdravlje svih svojih zaposlenih, a osobito kako bi omogućio ženama ravnotežu između privatnog i poslovnog života. UN Global Impact i UN Woman donose sedam načela pod nazivom Women Empowerment’s Principles, kojih se treba pridržavati pri promicanju rodne ravnopravnosti na radnom mjestu te pri osnaživanju žena.

1. Uspostavljanje temelja u korporaciji za provođenje rodno osviještene politike od najviše razine
2. Potrebno je tretirati sve žene i muškarce jednako na poslu te podržavati ljudska prava
3. Potrebno je osigurati zdravlje, sigurnost i dobrobit svih ženskih i muških radnika
4. Omogućavanje edukacije, treninga i profesionalnog razvoj žena
5. Implementacija takvog poduzetničk og razvoja, opskrbnog lanca i marketinške prakse koje osnažuju žene
6. Promoviranje jednakosti i zagovaranje jednakosti u zajednici
7. Važno je mjeriti i javno predstavljati progres u ostvarivanju rodne jednakosti

Dakako, ovih se smjernica ne valja pridržavati samo u vrijeme pandemije. Kompanijama uspostavljanje radnog mjesta sa zadovoljnim radnicima i bez rodnih stereotipa treba biti prioritet u svim vremenima kako bi i žene i muškarci imali jednake šanse na radnom mjestu, a i izvan radnog mjesta.

    Postani MAMFORCE INSIDER

    Budi na izvoru relevantnih tema iz područja raznolikosti i uključenja, rodnog balansa, razvoja ljudi i organizacije. Ostvari i posebne popuste na naše edukacije!