30. ruj. 2020.

COVID-19 razara karijere žena, ali i predstavlja priliku za prekrajanje poslovnog i privatnog života

Aktualna pandemija mnogima je unijela nered u život. Nepredvidljivost se uvukla u sve pore našega života i nekada imamo osjećaj kao da smo na klimavim nogama. Međutim, to ne znači da nam ovakvo razdoblje ne otvara nove mogućnosti. Jedna od njih je prekrajanje životnog puta, smatra to ugledna konzultantica Avivah Wittenberg-Cox. Ona je karijere žena podijelila u četiri faze, koje bi vas mogle obradovati, osobito ako smatrate da život završava u tridesetima ili četrdesetima.

COVID-19 nanio je štetu mnogim zaposlenim ženama. Kako da upravljamo svojom karijerom tijekom aktualne krize? Kako isplanirati sljedeći korak kada nismo u mogućnosti ni približno vizualizirati si dane koji nam dolaze? Kako ispustiti iz ruku san koji nam se činio toliko ostvarivim prije samo nekoliko mjeseci? Što učiniti ako smo najednom izgubile posao? To su samo neka od pitanja koja se vrte u glavama ženama diljem svijeta.

Iako imamo opravdane razloge za postavljati si takva pitanja, možda se nekad trebamo uzdići iznad kratkoročnih predikcija i pogledati situaciju iz šire perspektive. Kada dođe do krize, imamo priliku razmišljati o prekrajanju životnog puta. Takvog je mišljenja Avivah Wittenberg-Cox, ugledna konzultantica koja se desetljećima bavi unaprjeđenjem rodnog i generacijskog balansa te balansa nacionalnosti u mnogim poslovnim organizacijama.
Na temelju svog bogatog iskustva, Avivah je karijere žena podijelila u četiri faze kojih ćemo se detaljnije dotaknuti, a koje je ona precizno elaborirala u svojoj knjizi „Four Phases of Women’s Careers: Becoming Gender Bilingual“

20-e: Dekada ambicije učenja, otkrivanja, rasta, nezavisnosti

Dvadesete su razdoblje ambicija. Nakon što diplomiraju, žene diljem svijeta su educirane, ambiciozne i jednake. Globalno, žene predstavljaju 60% svih onih koji diplomiraju. Avivah zaključuje kako mnoge kompanije regrutiraju muškarce i žene u jednakim proporcijama kada su u dvadesetima. U tom razdoblju svi su zadovoljni. Kompanije su zadovoljne jer imaju podjednak broj zaposlenih muškaraca i žena, a žene su zadovoljne jer imaju priliku za stjecanje novih vještina i iskustva.Ta idila, smatra Avivah, traje do tridesetih.

30-e: Kulturološki šok – Razdoblje kada potencijalno roditeljstvo upadne u korporativnu kulturu

Što su žene više ambicioznije i uspješnije, to je veća vjerojatnost da će najednom u tridesetima doživjeti kulturološki šok. Žene koje su na vrh svojih prioriteta stavile svoje karijere, najednom odgađaju razvoj karijere zbog braka i djece te se fokusiraju na privatni život. Dok će dio žena ostati single, većina će naći partnere i imati djecu. Većini žena taj se prijelaz desi između 30. i 35. godine te tada dolazi do spomenutog šoka.

U većini kompanija, rane tridesete razdoblje su kada žene najviše razvijaju svoje vještine i kada su dobile promaknuće. S ulaskom djece u živote žena, žene se posvećuju djeci te daju otkaz ili se jednostavno odvoje od posla. Nažalost, u tom periodu žene „ispadaju iz igre“ jer je put razvijanja u kompanijama i dalje dizajniran za muškarce koji imaju žene koje nisu zaposlene. Avivah to smatra pravom štetom jer žene ostvaruju svoj puni potencijal nakon tridesetih.

40-e: Re-akceleracija – Vraćanje fokusa na prioritete u karijeri

Četrdesete predstavljaju „buđenje“. Nakon što mnoge žene u tridesetima imaju osjećaj kao da im je život iskočio iz tračnica, u četrdesetima i privatni i poslovni segment života sjedaju na svoje mjesto. Napokon im je došlo vrijeme kada su djeca samostalnija pa se s veseljem vraćaju u poslovne izazove te su visoko motivirane za daljnji rad na sebi.

Iako su žene u četrdesetima iznimno motivirane, kompanije ih smatraju „robom kojoj je istekao rok trajanja“. Vodeći se putem razvoja muškaraca, kompanije ne razmatraju žene u četrdesetima za visoke pozicije. Osim što kompanije trebaju spoznati vrijednost žena u četrdesetima, trebaju i poticati korištenje roditeljskog dopusta od strane očeva kako bi i žene mogle iskoristiti tridesete za rad na svojoj karijeri.

50-e: Samo-aktualizacija – Doživljavanje vrhunca u karijeri

Svako desetljeće života oslanja se na ono prethodno. I kod žena i kod muškaraca drugo se „poluvrijeme života“ oslanja na prvo. Ipak, kako su na drugačiji način to razdoblje, muškarci nakon tridesetogodišnjeg sprinta u karijeri fokusiraju na usporavanje života, kod žena je pak druga priča. Nakon što su se određeno razdoblje brinule za druge, u pedesetima napokon pronalaze vrijeme za sebe. Ova faza ne završava s 59. godinom, ističe Avivah. Žene postaju liderice i u svojim šezdesetima.

 

Što je ženama za činiti? Što je muškarcima i kompanijama za činiti?

Avivah naglašava kako nema ništa loše u ovim fazama karijera ako žene dođu do poslovne samoaktualizacije. Ipak, nije fer što je razvoj karijere u mnogim kompanijama dizajniran za muškarce koji se više posvećuju karijerama u tridesetima i četrdesetima.

Aktualna koronavirus kriza upravo je istaknula tu razliku između karijernih puteva žena i muškaraca. Zbog toga, ovo je prilika za kompanije da uvedu rodnu ravnopravnost u dizajniranju razvojnog puta unutar kompanija koje bi bile više prilagođene ženama, dizajniranju puta koji ne bi odbacivao žene u četrdesetima i pedesetima. Također, kako muškarci u većoj mjeri rade od doma, ovo im je prilika da češće pomažu ženama u poslovima koji su vezani za kućanstvo te da intenzivnije razmišljaju o korištenju roditeljskog dopusta kako bi se obaveze ravnopravno podijelile.

Naravno, bit će potrebno podosta vremena da se kompanije više prilagode razvojnom putu žena. Dok se stanje ne popravi, na ženama je da s muškarcima pregovaraju o raspodjeli poslova vezanih za kućanstvo kako bi se lakše uspostavila harmonija između privatnog i poslovnog života.

Zaključno. Žene, neka vas ne plaši ako ćete trebati malo dulje čekati da dostignete vrhunac karijere. Možete imati sve: karijeru, obitelj, partnera…ali ne sve odjednom. Zato sjednite, pauzirajte svoj život te probajte mapirati svoje mjesto u životu te postaviti si ciljeve. U kojoj god da ste fazi, ne pripremajte se na kratke sprintove, već na maraton jer za dobre stvari treba vremena, stoga – neka vam vrijeme bude prijatelj, a ne neprijatelj. Neka vam je sretno u prekrajanju životnog puta!

    Postani MAMFORCE INSIDER

    Budi na izvoru relevantnih tema iz područja raznolikosti i uključenja, rodnog balansa, razvoja ljudi i organizacije. Ostvari i posebne popuste na naše edukacije!