Industrija Cementna industrija
Zaposleni 500
CEMEX – MAMFORCE standard u kategoriji GROW

Tvrtka Cemex osnovana je 1906. godine u Meksiku, a danas je vodeći globalni proizvođač građevinskih rješenja koji posluje u preko pedeset zemalja širom svijeta. Na hrvatsko tržište Cemex je stigao 2005. godine preuzimanjem britanske RMC Grupe, a time i tadašnjeg Dalmacijacementa, tvrtke sa stoljetnom tradicijom proizvodnje cementa. Cemex je vodeći proizvođač tog građevinskog materijala u regiji koja obuhvaća Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru, a posluje i na brojnim europskim tržištima.

Industrija Cementna industrija
Zaposleni 500
Izazovi
 • razvoj DEI mjera u svakodnevnom poslovanju
 • više žena u menadžmentu
 • programi razvoja liderstva
 • razvoj programa dobrobiti zaposlenih
 • harmonija između privatnog i poslovnog života
 • daljnji razvoj kulture podrške i fleksibilnosti

MAMFORCE partnerstvo

Kreiranje cjelokupnog iskustva za zaposlenike izuzetno je važna strateška odrednica poslovanja CEMEX-a. Kroz model upravljanja ljudskim resursima osigurava se podrška zaposlenima s različitim potrebama uz  osiguravanje dodatnih mogućnosti za napredovanje i razvoj karijera. Temeljem smjernica u sklopu procesa certifikacije intenzivno se radilo na cjelovitom pristupu dobrobiti zaposlenika u sklopu kojeg je implementiran niz akcijskih planova unutar svakog od četiri stupa Cemex-ovog modela dobrobiti koji se odnose na mentalno, fizičko i financijsko zdravlje te iskustvo zaposlenika što je definirano i kroz formalnu politiku dobrobiti zaposlenih. Kako bi se osigurala održivost mjera, osnovan je i Odbor za dobrobit zaposlenika. I sami zaposleni su kroz participativne radionice bili aktivno uključeni u razvoj mjera za bolje ostvarenje ravnoteže poslovnog i privatnog života.

 

Uz razne komunikacijske kampanje i edukativne programe za očuvanje tjelesnog, mentalnog i financijskog zdravlja, uvedeni su dodatni financijski i nefinancijski benefiti kao npr. subvencioniranje sportskih aktivnosti i pomoć za zdravstvene troškove specijalističkih i dijagnostičkim pregleda. Zaposleni su posebno dobro reagirali i na aplikaciju Doct App, koja im omogućuje da nazovu liječnika video pozivom ako im treba hitni medicinski savjet. Učinak ovih mjera bio je vrlo konkretan, dobrobit zaposlenih je  u godinu dana povećana  za 12%, a isti rast pokazali su i indikatori kulture podrške i fleksibilnosti. Dodatno na razini organizacije prosjek bolovanja smanjio se za 2.2 dana.

U upravi tvrtke je 40 posto žena, iako se radi o dominantno muškoj industriji u kojoj je zaposleno samo 18 posto žena. Taj udio je znatno iznad prosjeka udjela žena na upravljačkim pozicijama u Europskoj uniji, ali i cilj koji će uskoro morati zadovoljiti brojne kompanije uvođenjem nove direktive. Rodna ravnopravnost je poboljšana i kroz plaće kod kojih je s inicijalnih 3 posto razlika smanjena na zanemarivih 1 posto, te kroz nagrade koje su sa 16 posto smanjene na nula. Razvijen je i program Mentorstva za žene s ciljem pružanje podrške razvoju ženskih karijera koja je podržana i edukacijama na temu rodne ravnopravnosti. Posljedično i sve više očeva koristi roditeljski dopust.

Rezultati

evaluacija-26

12% bolji Wellbeing

razlicitost-47

Pay gap reduciran

Unesite sadržaj projekta
NOSITELJ PROJEKTA
Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike
PARTNERI
Hrvatska zajednica županija
Spona Code
Provedbu projekta sufinancira Europska komisija programom REC (Rights, Equality and Citizenship/Prava, jednakost i građanstvo).
Ove su informacije objavljene u okviru EU projekta “Re-kreiraj život i posao za žene i muškarce” uz financijsku potporu Programa Europske unije “Prava, jednakost i građanstvo” (2014-2020). Za sadržaj ove web stranice odgovorna je isključivo tvrtka Spona Code. Europska komisija ne prihvaća nikakvu odgovornost za način na koji će biti korištene informacije sadržane na ovoj web stranici.

Zanima Vas MAMFORCE standard? Certificirajte svoje dobre prakse i postanite dio zajednice odgovornih poslodavaca!

 

  Zanima nas:

   Postani MAMFORCE INSIDER

   Budi na izvoru relevantnih tema iz područja raznolikosti i uključenja, rodnog balansa, razvoja ljudi i organizacije. Ostvari i posebne popuste na naše edukacije!