08. ožu. 2019.

Tema dana: Međunarodni dan žena

HRT, Tema dana, 08.03.2019.

Tema dana je povodom Međunarodnog dana žena bila posvećena ženama. Diana Kobas Deskovic, CEO MAMFORCE-a adresirala je najvažnije – problem postoji, ali još uvijek ne postoji svijest o veličini problema, kao niti spremnost da se istim sustavno bavi; trudnoća i majčinstvo velika je prepreka ženama na tržištu rada zbog nesigurnosti radnog mjesta i velikog broja ugovora na određeno radno vrijeme što je povezano sa zakonom o radu, mala je mogućnost rada u fleksibilnim radnim aranžmanima. Nema dovoljno žena u upravama i nadzornim odborima, te su nedovoljno zastupljene u medijima kao sudionice gospodarskih i političkih tema, ne samo zato što ih se ne zove, nego što žene same često nisu spremne za javno izlaganje.

Potrebne su nam uravnotežene panel diskusije s podjednakim brojem muškaraca i žena, kao i uključenje muškaraca u teme rodne ravnopravnosti. Na europskim i globalnim listama stojimo loše jer se ne radi na rješenjima dok ostali aktivno rade. Potrebna je edukacija, otklanjanje stereotipa zbog kojih će žene prije izabrati ženama primjerenije zanimanje. Među najvećim problemima društva je svakako nasilje nad ženama. 

Više o ovoj temi, kao i snimku gostovanja, možete vidjeti ovdje.

    Postani MAMFORCE INSIDER

    Budi na izvoru relevantnih tema iz područja raznolikosti i uključenja, rodnog balansa, razvoja ljudi i organizacije. Ostvari i posebne popuste na naše edukacije!