Međunarodni dan žena u CEMEX-u: rodna ravnopravnost zahtijeva i muško savezništvo

“Muškarci trebaju biti svjesni perspektiva, iskustava i izazova s kojima se žene suočavaju na svakodnevnoj razini. Tek tada možemo mijenjati svoju okolinu, a kasnije i svijet u mjesto u kojem svi imamo jednake prilike.”

Povodom obilježavanja Međunarodnog dan žena, CEMEX je za svoje zaposlenice i zaposlenike organizirao webinar o rodnoj ravnopravnosti. Ove je godine poseban naglasak stavljen na ulogu muškaraca kao saveznika u borbi za raznolikost, uključivost i jednakost prilika.

WorkLife4U MAMFORCE

 

S Mirelom Kotarac, direktoricom ljudskih resursa i članicom Uprave CEMEX-a, o toj temi razgovarala je Diana Kobas Dešković, pokretačica certifikata MAMFORCE usmjerenog na usustavljivanje praksi na radnom mjestu koje potiču raznolikost i uključivost te vode brigu o rodnom balansu te ravnoteži poslovnog i privatnog života.

WorkLife4U MAMFORCE CEMEX

 

„Danas nam je jasno da će se rodni balans postići jedino uz uključenje muškaraca u rješavanje toga važnog pitanja. Sretna je okolnost da i sami muškarci sve više prepoznaju važnost svoje aktivne prisutnosti u obiteljskom životu te rastu i razvoju djece čime aktivno podržavaju svoje partnerice u ostvarenju njihove radne uloge. Mogućnost korištenja očinskog i roditeljskog dopusta je važna karika u tom lancu i drago nam je svjedočiti porastu broja tata koji se odlučuju na taj korak“, rekla je Diana.

 

„Muškarci trebaju biti svjesni perspektiva, iskustava i izazova s kojima se žene suočavaju na svakodnevnoj razini. Tek tada možemo mijenjati svoju okolinu, a kasnije i svijet u mjesto u kojem svi imamo jednake prilike. Rodna neravnopravnost negativno utječe i na muškarce. Na primjer, stereotipi i očekivanja mogu kod muškaraca dovesti do potiskivanja emocija i ranjivosti što ograničava njihovu sposobnost traženja i primanja podrške pod obvezom da budu dominantni i neovisni. Zato u CEMEX-u želimo iskoristiti svaku priliku za dodatnu edukaciju kako se ravnopravnost i uključivost živi svaki dan na svakom radnom mjestu“, rekla je Mirela Kotarac.

WorkLife4U MAMFORCE CEMEX

 

Osnaživanje žena koristi ne samo pojedincima, nego i društvu u cjelini, omogućavajući gospodarski i društveni rast, kao i zdravu konkurenciju. U CEMEX-u Hrvatska tako je trenutno zaposleno nešto više žena od prosjeka industrije, a u najužem je menadžmentu tvrtke jednak omjer muškaraca i žena.

 

Osim što je nositelj certifikata MAMFORCE, CEMEX Hrvatska potpisnik je i Hrvatske povelje o raznolikosti. Globalnu kompanijsku Politiku raznolikosti i uključivosti objavio je 2019. te godinama surađuje s različitim institucijama na provođenju inicijativa s posebnim naglaskom na osnaživanje žena u zajednicama u kojima posluje, kako bi promicao obrazovanje i poticao društveno poduzetništvo. Od 2020. je potpisnik Načela Ujedinjenih naroda za osnaživanje žena, smjernica za promicanje rodne ravnopravnosti na radnom mjestu, tržištu i u zajednici.

 

 

S kojim izazovima se suočava vaša organizacija?

 

    Zanima nas:


     

      Postani MAMFORCE INSIDER

      Budi na izvoru relevantnih tema iz područja raznolikosti i uključenja, rodnog balansa, razvoja ljudi i organizacije. Ostvari i posebne popuste na naše edukacije!