26. srp. 2019.

Zašto tvrtke trebaju podržavati roditeljski dopust za očeve i zašto ga svaki otac treba iskoristiti

Roditeljski dopust za očeve u Hrvatskoj još uvijek nije uobičajena praksa te su i statistike njegovog korištenja vrlo niske.

 

 

 

 

Aktivnija uključenost očeva u odgoj djece i ravnopravna podjela obiteljskih obaveza pozitivno utječe i na zadovoljstvo žena koje se uz obavljanje nove roditeljske uloge moraju pripremati i za povratak na radno mjesto. Pozitivni učinci su i za djecu – aktivniji i uključeniji očevi pozitivno utječu na djetetov kognitivni, društveni i emocionalni razvoj od najranijih dana života.

 

 

Roditeljski dopust za očeve ima benefite čak i za kompanije – samostalnim preuzimanjem brige o djetetu očevi ne samo da unapređuju svoje roditeljske kompetencije već i stječu nove vještine poput multitaskinga, upravljanja stresom i organizacijskih vještina koje mogu primijeniti i na svom radnom mjestu. Da ne spomominjemo kako roditeljski dopust potiče odanost i zadržavanje radne snage. Kompanije, kao i društvo trebaju poticati veću učestalost korištenja roditeljskog dopusta od strane očeva i omogućiti da provode više vremena sa svojom djecom, u korist svih nas.

 

    Postani MAMFORCE INSIDER

    Budi na izvoru relevantnih tema iz područja raznolikosti i uključenja, rodnog balansa, razvoja ljudi i organizacije. Ostvari i posebne popuste na naše edukacije!