08. srp. 2021.

Preko 40 milijardi američkih dolara za ostvarenje rodne ravnopravnosti do 2026. godine

Na jednom od najvećih međunarodnih foruma za ravnopravnost spolova u posljednjih 30 godina gostovale su brojne svjetske leaderice popur Kamale Harris, Phumzile Mlambo-Ngcuka, Ursule von der Leyen, Aye Chebbi, Hillary Clinton i Julieta Martinez.

Generation Equality Forum održan prošlog tjedna u Parizu zaključen je najavom odvažnih obveza prema rodnoj ravnopravnosti i pokretanjem Globalnog petogodišnjeg akcijskog plana za postizanje rodne ravnopravnosti do 2026. godine, prenosi UN Women. Odvažna i akcijski orijentirana agenda Foruma poduprta je s gotovo 40 milijardi dolara potvrđenih ulaganja, kao i ambicioznim političkim i programskim obvezama vlada, civilnog društva te organizacija javnog i privatnog sektora. Ovaj monumentalni zaključak dolazi u kritičnom trenutku dok cijeli svijet svjedoči nerazmjernom i negativnom utjecaju koji je pandemija COVID-19 imala na žene. Zagovornici ravnopravnosti spolova zahtijevaju rodno odgovorne stimulanse i planove oporavka kako bi osigurali da žene ne budu zapostavljene i u zaostatku u procesu obnove svijeta u postpandemijskom razdoblju.

Genderation Equality Forum globalni je skup za rodnu ravnopravnost koji organizira  UN Women, a čiji su domaćini vlade Meksika i Francuske, u partnerstvu s mladima i civilnim društvom. Na trodnevnom Forumu su se okupili šefovi država i vlada, šefovi međunarodnih organizacija, aktivisti iz civilnog društva i organizacija koje vode mladi, filantropi i izvršni direktori tvrtki iz privatnog sektora. Uz Globalni plan ubrzanja za ravnopravnost spolova, na Forumu je pokrenut Sporazum o ženama, miru i sigurnosti i humanitarnoj akciji, s ciljem ubrzanja rodne ravnopravnosti u sljedećih pet godina i suočavanja sa sve većim rizicima po ženska prava uzrokovana Covid-19. Ulaganja od 40 milijardi američkih dolara, koja su potvrđena na samom zatvaranju Foruma, važan su korak promjene u investiranju u ženska prava. Opće je prihvaćeno da je nedostatak financiranja glavni razlog sporog napretka u borbi za ravnopravnost spolova i realizaciji prekretne Agende za ženska prava donesene u Pekingu 1995. godine.

Završetkom ovogodišnjeg Foruma, vlade i institucije javnog sektora obvezale su se uložiti ukupno 21 milijardu američkih dolara s ciljem ostvarivanja rodne ravnopravnosti, privatni sektor 13 milijardi dolara, filantropske organizacije 4,5 milijardi dolara dok su UN-ove jedinice, međunarodne i regionalne organizacije uložile ukupno 1,3 milijardi američkih dolara. Nadalje, mnoge su se organizacije obvezale na provođenje snažnih politika i programa, uključujući 440 organizacije civilnog društva i 94 organizacije pod vodstvom mladih. Tako se između ostalih Zaklada Gates obvezala na 2,1 milijardu dolara za globalno unapređenje rodne ravnopravnosti u razna područja među kojima je važan dio uključivanje žena u vodeće uloge, prvenstveno u zdravstvu, zakonu i ekonomiji.

Generation Equality forum označava pozitivan, povijesni pomak u kontekstu moći i perspektive. Zajedno smo se mobilizirali kroz različite sektore društva, od juga do sjevera, kako bismo postali znatna snaga, spremna otvoriti novo poglavlje u ravnopravnosti spolova“, rekla je Phumzile Mlambo-Ngcuka, izvršna direktorica UN Women.Ekosustav partnera foruma, ulaganja, obveze i energije koje oni donose kako bi se suočili s najvećim preprekama prema ostvarenju rodne ravnopravnosti, osigurat će brži napredak za žene i djevojke u cijelom svijetu, nego što smo vidjeli prije“.

Povodom zatvaranja Foruma u Francuskoj, njegova veleposlanica i generalna tajnica, Delphine O je poručila: „Nakon dvije godine kolektivnog rada s državama članicama, civilnim društvom i filantropskim i privatnim organizacijama, uspjeli smo prikupiti najveći iznos ulaganja za unapređivanje rodne ravnopravnosti i ženskih prava ikad. Primjenjujući novi način rješavanja globalnih problema kroz učinkovit multilateralizam. Forum je preokrenuo prioritete međunarodne agende i ukazao na činjenicu da je rodna nejednakost predugo podcijenjena te da je dugoročan problem međunarodne zajednice, zajedno s klimatskim promjenama, obrazovanjem i zdravljem. Francuska će i dalje biti među vodećim akceleratorima ostvarivanja rodne ravnopravnosti“.

Uz značajne obveze predstavljene na ceremoniji otvaranja, na posljednja dva dana Foruma prezentirana je široka paleta aktivnosti koje, za postizanje rodne ravnopravnosti, provode svi sektori.

MAMFORCE radi na ostvarenju rodne ravnopravnosti vodeći kompanije prema održivim ciljevima razvoja u području rodne ravnopravnosti. Uz znanstveno utemeljenu metodu pomaže kompanijama u kreiranju organizacijske kulture podrške i povjerenja koja omogućuje jednake uvjete razvoja i napredovanja svima bez obzira na različitosti i životne okolnosti. Time se značajno utječe na rodnu ravnopravnosti s naglaskom na napredak žena na vodeće pozicije što je jedan od ciljeva većih ulaganja u rodnu ravnopravnost.

 

“Rezultati Generation Equality foruma su izuzetno značajni za daljnji napredak u području rodne ravnopravnosti. Vjerujem da će dodatno ulaganje u napredak žena na vodeće pozicije u gospodarstvu i politici uroditi plodom te da će kompanije postati još osvještenije o važnosti pravičnih mogućnosti na radnom mjestu i promjena koje je potrebno provesti da bi to bilo moguće. Mi ćemo i dalje s MAMFORCE metodom biti podrška organizacijama koje svoja radna okuženja žele učiniti pravičnijima, zaposlene angažiranijima te time povećati inovativnost i produktivnost.“ – izjavila je Diana Kobas Dešković, autorica MAMFORCE standarda.

 

.

    Postani MAMFORCE INSIDER

    Budi na izvoru relevantnih tema iz područja raznolikosti i uključenja, rodnog balansa, razvoja ljudi i organizacije. Ostvari i posebne popuste na naše edukacije!