IT sektor među vodećima u prepoznavanju važnosti brige o zaposlenima

Nakon globalne korporacije te javnog sektora, u evaluacijski proces za stjecanje MAMFORCE standarda ulazi i uspješna domaća IT kompanija.

Nakon multinacionalne korporacije P&G Hrvatska te Zagorske razvojne agencije kao predstavnice javnog sektora, MAMFORCE zajednici odgovornih poslodavaca pridružuje se i domaća IT kompanija Mobilisis. Ova uspješna varaždinska tvrtka koja se bavi proizvodnjom moderne i inovativne informatičke strukture i opreme, broji oko 70 zaposlenih, postaje članom MAMFORCE zajednice uključenjem u projekt „Rekreiraj život i posao za žene i muškarce“. Cilj projekta je smanjenje utjecaja stereotipa o muškim i ženskim ulogama na poslu, u obitelji i u društvu, te olakšavanje usklađivanja poslovnih i obiteljskih obveza.

Kompanije koje sudjeluju u projektu prolaze kroz evaluaciju postojećih poslovnih praksi i iskustva rada i zadovoljstva zaposlenih. Audit, koji konačno vodi do stjecanja prestižnog MAMFORCE standarda, provodi se kako bi se utvrdili izvori nesvjesnih pristranosti na radnom mjestu koje podržavaju stereotipna očekivanja o rodnim ulogama žena i muškaraca. Evaluacija aktualnog stanja omogućuje poboljšanja kako bi se kreirala organizacijska kultura pravičnosti u kojoj svi mogu biti uspješni bez obzira na različitosti i životne okolnosti. Kompanije koje prođu kroz audit i steknu MAMFORCE standard imaju bolja produktivnost i veći stupanj inovativnost zaposlenih zbog pozitivnog utjecaja većeg angažmana te raznolikost ideja zahvaljujući boljem rodnom balansu i općoj raznolikosti.

O svom Interesu za uključenjem u projekt i postizanjem MAMFORCE standarda komentirao je operativni direktor Mobilisisa i član Uprave, Goran Kanižaj:

Naš kolektiv je mlad, broj djece je u porastu i samim tim smatramo da je važno na vrijeme posvetiti pažnju balansu radne i obiteljske uloge. Želimo biti podrška našim zaposlenicama i poticati ih da bez ustručavanja rade na svom karijernom razvoju, a zaposlenicima omogućiti aktivnu ulogu u odgoju i brizi o obitelji bez ugrožavanja karijere. Vjerujemo da će nam MAMFORCE znatno pridonijeti u cijelom procesu, pružiti evaluaciju i procjenu trenutnih praksi upravljanja ljudima te dati smjernice za daljnji rast i razvoj u području rodne ravnopravnosti..“

„Drago nam je da sve više domaćih tvrtki među kojma i Mobilisis prepoznaje MAMFORCE standarda kao pomoć u kreiranju ugodnog i pravičnog radnog okruženja u kojem se prepoznaju i zadržavaju talenti bez obzira na životnu fazu i obiteljske obaveze. Stvaranjem povoljnog okruženja u kompanijama i zajednici zadržat ćemo talente u Hrvatskoj i podržati razvoj gospodarstva“, izjavila je voditeljica projekta i autorica MAMFORCE standarda Diana Kobas Dešković povodom početka suradnje na projektu.

Provedbu projekta „Rekreiraj život i posao za žene i muškarce“ sufinancira Europska komisija programom REC (Rights, Equality and Citizenship/Prava, Jednakost, Građanstvo). Koordinator projekta je Ministarstvo rada , mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a partneri su Hrvatska zajednica županija i Spona Code.

Vrijednost projekta je 324,518.06 EUR, od čega Europska komisija sudjeluje sa 241,675.13 EUR. Projekt se provodi u periodu od 1. lipnja 2020. do  31. svibnja 2022.

    Postani MAMFORCE INSIDER

    Budi na izvoru relevantnih tema iz područja raznolikosti i uključenja, rodnog balansa, razvoja ljudi i organizacije. Ostvari i posebne popuste na naše edukacije!