MERGE – Mreža raznolike nabave

Rodno osviješteno poslovanje, rodno odgovorni lanci nabave, diversifikacija lanaca dobavljača

Prema istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma postoji pozitivna korelacija između ravnopravnosti spolova i razine kompetitivnosti pojedine države, BDP-a po stanovniku i položaju na Human Development Indexu.

Jedan od primarnih UN-ovih ciljeva za održivi razvoj sa svrhom napretka i boljitka društva u narednih 15 godina je postizanje rodne ravnopravnosti uz osnaživanje žena i djevojčica.

Veze između rodne ravnopravnosti te osnaživanja položaja žena i ekonomskog razvitka široko su prepoznate. Zadaća društva je osigurati ženama jednake prilike karijernog razvoja i napretka sa svrhom ekonomskog osnaživanja koje poduzetništvo nudi svima.

Rodna nejednakost u poduzetništvu prisutna je u svim dijelovima svijeta, a posljedica je mnogih prepreka i nejednakih uvjeta i prilika temeljenih na spolnim stereotipima i rodnim nejednakostima. UN-ov vodič o rodno odgovornoj nabavi ističe kako je 1/3 svih tvrtki u ženskom vlasništvu, ali od ukupnog iznosa potrošenog na dobavljače, na ženske tvrtke odlazi jedva 1%.

Razvijanje ženskog poduzetništva kroz odgovornu nabavu značajan je korak prema smanjenju rodnog jaza u poduzetništvu, istovremeno donoseći korist i nabavljačima. Tvrtke u ženskom vlasništvu značajno pridonose svjetskoj ekonomiji, stvarajući milijune radnih mjesta i potičući razvoj. Ali, njihov pun potencijal je uvelike zanemaren ili nedovoljno iskorišten.

Aktivnosti:

  • Javno predstavljanje
  • Konferencija

Svrha ovog projekta je kreiranje platformi koje potiču razvoj tvrtki u ženskom vlasništvu te isticanje priča uspješnih žena i priznanje njihovom doprinosa kako bi se pomoglo ženama u osnaživanju i osvještavanju svojih ambicija.

NOSITELJ PROJEKTA
Institut za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama
Projekt je financiran sredstvima Grada Zagreba
Grad Zagreb

    Postani MAMFORCE INSIDER

    Budi na izvoru relevantnih tema iz područja raznolikosti i uključenja, rodnog balansa, razvoja ljudi i organizacije. Ostvari i posebne popuste na naše edukacije!