01. lip. 2020.

Posao i roditeljstvo ne idu jedno s drugim? Ne bismo se složili.

Evo kako vas djeca mogu učiniti boljim leaderom.
Kako postati bolji leader uz pomoć obitelji?

Zadnjih nekoliko godina, u poslovnom svijetu sve češće govorimo o ravnoteži obiteljskog i profesionalnog života. Govorimo o potrebi za “soft skills” (socijalnom i emotivnom inteligencijom te komunikacijskim vještinama) koji čine razliku između dobrog i vrhunskog lidera, o tome kako naša kultura radnog mjesta treba biti humanija, empatičnija i autentičnija. 

I onda kada razgovaramo o karijeri i roditeljstvu, često ih percipiramo kao dva dijametralno suprotna pojma. No, odvajati ih u potpunosti je besmisleno. Kada odemo na posao zaboravimo li na to da smo roditelji? Ili sljedeće jutro, kada se zaputimo u ured, koliko od onoga što smo naučili od obitelji, o empatiji, strpljenju ostavljamo kod kuće?

Bitna prednost roditelja u profesionalnoj okolini, koju često zanemarujemo, je upravo to koliko odgajanje djece može pozitivno utjecati na razvoj tih “soft” vještina te kako nam može pomoći da stvorimo bolje odnose s kolegama i bolje upravljamo ljudima

Suprotno uvriježenom mišljenju, roditeljstvo obogaćuje vaše vještine i upoznaje vas sa vještinama koje niste ni znali da imate. U nastavku pročitajte tri vještine koje vas čini boljim liderom:

Prilagodba promjenama. Djeca, pogotovo u prvih nekoliko godina, razvijaju se i mijenjaju toliko brzo da toga nismo ni svjesni. Prva riječ, prvi koraci, prvi prijatelji, prvi problemi – sve to od roditelja zahtijeva veliku sposobnost prilagodbe. U trenutku kada mislite da ste se naviknuli na novu rutinu, i kada se čini da stvari idu “kao po loju”, situacija se brzo promijeni. Dolazi do nove prekretnice u razvoju vašeg djeteta i odjednom se od vas traži odgovor na situaciju s kojom se nikad niste susreli.

To rutinsko suočavanje s promjenjivim okolnostima čini nas boljima u stvaranju vlastitih “dinamičkih mogućnosti”.

Odgajanje djece čini nas prilagodljivijima – navikavamo se nositi s promjenama, dok u isto vrijeme učimo iz njih. Djeca nas uče da prihvatimo taj manjak stabilnosti te postanemo spremnijii za promjene i priglimo svakodnevne izazove koji nas “in the long run” čine boljim roditeljima i liderima. U ovom procesu roditeljstvo nam omogućava samorefleksiju i prilagođavanje u koraku s djecom, ali i učenje iz vlastitih pogrešaka. Na kraju krajeva, pa te iste vještine koristimo i u radnom okruženju.

Poštovanje psihološke sigurnosti kao temeljne ljudske potrebe. Koliko često razmišljate o sigurnosti mentalnog i fizičkog zdravlja vaših kolega i zaposlenika? Ako ste kao i većina ljudi, ne tako često. S druge strane, kao roditelj, koliko često razmišljate o sigurnosti vašeg djeteta? Ako ste poput većine ljudi, svaki dan.

Kao roditelji, svojoj djeci nastojimo stvoriti atmosferu razvoja i okolinu gdje oni mogu nesmetano učiti i rasti, suočavati se s izazovima istraživati, postavljati pitanja i otvoreno podijeliti vlastite strahove i želje. 

Što bolje uspijemo stvoriti pozitivno obiteljsko okruženje, to će naš odnos s djecom biti snažniji. Na isti način, na radnom mjestu suočavamo se s najvećim izazovom managementa – upravljanjem odnosima.

Što je radna okolina otvorenija i jasnija, to će dinamika samog tima biti bolja. Što bolje možemo stvoriti otvorenu, brižnu i neosuđujuću komunikaciju s kolegama, to su jači odnosi koje gradimo. Kako svoju djecu nastojimo  učiniti otpornijima i sposobnima za pronalazak vlastitih rješenja, isto to činimo i s članovima našeg tima. To znači stvoriti kulturu radnog mjesta koja njeguje psihološku sigurnost te otvorenu komunikaciju gdje zaposlenici žele dijeliti svoje ideje, potrebe i brigu.

Preispitivanje i kontinuirani rast. Biti roditelj jedan je od najzahtjevnijih poslova – posao koji traje 24 sata 7 dana u tjednu – ali je često i naša najzaslužnija uloga. Ona nas izaziva i motivira.  Roditeljstvo nas tjera ne samo na konstantno preispitivanje, već i na učenje iz vlastitih grešaka, baš kao i lidership. Autentično roditeljstvo, kao i autentični lidership traži od nas da budemo iskreni i dosljedni našim vrijednostima, otvoreni za kritike i povratne informacije, kao i spremni za iskušavanje novih pristupa jer jedino tako istinski rastemo, kao profesionalci i kao ljudi.

Kako bi suodnos profesionalnog i obiteljskog života bio pozitivan i poticajan, važno je da prepoznamo vrijednosti kojima nas naša djeca svakodnevno uče, kako bismo postali bolji lideri, a s druge strane da vještine naučene na poslu primjenjujemo i u roditeljstvu.

Više ste puta tijekom čitanja teksta sami sebi rekli “Da, u potpunosti se slažem!”? Onda je ovo stranica za vas. Ako želite više naučiti o lidershipu i ravnoteži poslovnog i privatnog života, prijavite se na naš newsletter. Imamo još puno toga.

    Postani MAMFORCE INSIDER

    Budi na izvoru relevantnih tema iz područja raznolikosti i uključenja, rodnog balansa, razvoja ljudi i organizacije. Ostvari i posebne popuste na naše edukacije!