Žene i biznis

Djevojčice i djevojke imaju bolje ocjene u školi, neovisno o predmetu, a sa fakulteta izlazi 60 posto žena u odnosu na 40 posto muškaraca. Startne pozicije na prvim radnim mjestima su više manje izjednačene, ali se situacija nakon nekog vremena prilično mijenja. Na pozicijama odlučivanja i moći nailazimo na omjer 80/20 u korist muškaraca. Opravdano je postaviti pitanje gdje su nestale sve te žene i kako možemo taj omjer promijeniti. Cilj je doći do punog pariteta 50/50. Da bismo to mogli nužno je osvijestiti prepreke na koje žene uobičajeno nailaze i pružiti podršku za ostvarenje punih potencijala.

Kako bi raspravili o ovim pitanjima platforma Women's Empowerment Forum i časopis Gloria organiziraju konferenciju

Žene i biznis - nevidljive prepreke i neotkrivene mogućnosti


Program konferencije:

Žene – pokretači promjena u biznisu
Melanie Seier Larsen, Boston Consulting Group, Partner and Managing Director

Muškarci i žene u biznisu i biznis u njima
dr. sc. Dubravko Kičić, EMBA, predsjednik Uprave Biocentra

EU perspektiva – što Europska unija radi za smanjenje nejednokosti
Dubravka Šuica, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu

Švedski vremeplov – kada je Švedska prepoznala važnost žena u biznisu i gdje je sada
Diana Madunic, veleposlanica Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj

 

Dodjela naprednog MAMFORCE Company standarda Jadranskom naftovodu, dioničko društvo


Panel diskusija – „Hrvatska na putu prema 50/50 – iskustva i izazovi biznisa“
Viktor Pavlinić, predsjednik Uprave TELE2
Vladimira Senčar Perkov, direktorica Upravljanja i razvoja ljudskih resursa INA
Dijana Hrastović, članica Uprave, Zagrebačka banka
Marinka Akrap, direktorica korporativnog marketinga i komunikacija, Podravka
dr. sc. Ernest Vlačić, MBA, ALGEBRA
Moderatorica: mr. sc. Diana Kobas Dešković, MBA

 

GOVORNICI:

Melanie Seier Larsen – partnerica i direktorica u Boston Consulting Group te menadžerica za područje jugoistočne Europe koja posjeduje višegodišnje iskustvo rada u području pružanja konzultantskih usluga vezanih uz strateško upravljanje. Njen primarni interes u karijeri je savjetovanje vezano uz proizvode široke potrošnje, maloprodajnu industriju te razvoj ljudi i organizacija s posebnim fokusom na područje jugoistočne, srednje i istočne Europe te Dalekog istoka. U svom dosadašnjem radu surađivala je s mnogim tvrtkama kojima je pomogla u strateškom razvoju, unapređenju efikasnosti, reorganizaciji i provedbi programa transformacije. Melanie se također bavila tematikom upravljanja ljudskim potencijalima u raznim industrijama poput upravljanja promjenama, korporativnom kulturom te programima poboljšanja učinkovitosti ljudskih potencijala. Diplomirala je na studiju ekonomije, a stručno se usavršila na MBA programu u IEDC Bled School of Management.

 

dr. sc. Dubravko Kičić, EMBA – fizičar, menadžer, predsjednik Uprave BIOCentra, inkubacijskog centra za biotehnologiju u Zagrebu. Diplomirao je na odsjeku fizike zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, te doktorirao na temu kombinacije metoda za funkcionalno oslikavanje mozga na Tehnološkom Sveučilištu u Helsinkiju. Tijekom znanstvene karijere bavio se kliničkim proučavanjem plasticiteta somato-motornog živčanog sustava ljudi. Kao stručnjak u kliničkoj neuroznanosti, dr. Kičić je niz godina radio kao konzultant za visokotehnološke tvrtke na razvoju i implementaciji kliničke tehnologije i metodologije. Kasnije razvija menadžersku karijeru u polju visoke tehnologije i bio-tehnologije. Profesionalno usavršavanje nadopunio je diplomom Executive MBA programa poslovne akademije Aalto Executive Education u Helsinkiju i Singapuru.

 

Dubravka Šuica – potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu. Političarka iz Dubrovnika, gdje je u dva mandata obnašala dužnost prve gradonačelnice. Godine 2006. dobila je nagradu World Mayor Award. Po završetku studija engleskog i njemačkog jezika, započela je svoju karijeru u obrazovanju, prvo kao profesorica, a zatim kao ravnateljica dubrovačke Gimnazije. U politici se pojavila početkom 1990-ih kao članica Hrvatske demokratske zajednice, te je u tri mandata obnašala dužnost zastupnice u Hrvatskom saboru i potpredsjednice Odbora za europske integracije. Između 2004. i 2009. Dubravka Šuica je bila članica Saveza udruga gradova i općina Republike Hrvatske, te je poslije služila kao savjetnica skupštine Dubrovačko – neretvanske županije. Deset godina bila je predsjednica hrvatske delegacije pri Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti u Vijeću Europe. Od 2013. godine Dubravka Šuica je zastupnica Europskog parlamenta i voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije. Također, potpredsjednica je Odbora za vanjske poslove (AFET) i delegacije za odnose sa BiH i Kosovom. Zamjenska je članica i u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), Odboru za ženska prava i ravnopravnost spolova, u posebnom Odboru za terorizam (TERR) i u delegaciji za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Diana Madunic - veleposlanica Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj. Svoju karijeru razvijala je u području vanjskih poslova gdje je obnašala različite dužnosti, uključujući rad na poziciji voditeljice Odjela za vanjske poslove i EU u Uredu premijera, zatim savjetnice u stalnom predstavništvu Švedske pri Europskoj komisiji u Briselu, a radila je i na poziciji koordinatorice političkog direktora Kabineta ministra za vanjske poslove. Prije dolaska u Zagreb, Diana je bila veleposlanica za područje korporativne društvene odgovornosti u Ministarstvu vanjskih poslova Švedske gdje je radila na razvoju novih politika za održivo poslovanje, pružala podršku razvoju korporativne društvene odgovornosti te promovirala i poticala etičke i održive prakse u švedskim i međunarodnim tvrtkama. Diplomirala je političke znanosti na Sveučilištu Gothenburg i javno međunarodno pravo s fokusom na ljudska prava na Åbo Akademi sveučilišta u Finskoj. Govori švedski i engleski jezik, a služi se i španjolskim, francuskim i hrvatskim jezikom.

 

PANELISTI

Viktor Pavlinić, predsjednik Uprave, TELE2 – razvijao je karijeru u telekomunikacijskoj industriji obnašajući različite pozicije u odjelima financija i logistike. Godine 2008. dolazi u TELE2 na mjesto voditelja odjela kontrolinga. Perspektivnog menadžera prepoznala je Uprava kompanije te je 2011. godine imenovan glavnim financijskim direktorom i članom Uprave, a 2016. godine predsjednikom Uprave Tele2 Hrvatska. Viktor je ujedno prvi Hrvat koji u 13 godina poslovanja Tele2 u Hrvatskoj vodi ovu uspješnu švedsku kompaniju. Diplomirao je na Ekonomskom fakultet u Zagrebu, a za sebe ističe da obožava sportske aktivnosti na otvorenom te je ponosni otac dvoje osnovnoškolaca – djevojčice i dječaka

 

Vladimira Senčar Perkov, direktorica ljudskih resursa, INA – stručnjakina u području upravljanja ljudskim potencijalima s više od 20 godina radnog iskustva u tom području. Svoju karijeru je započela kao HR konzultant i head-hunter, a nastavila razvijati na menadžerskim pozicijama u Zagrebačkoj pivovari d.d. te u predstavništvu tvrtke PMC International. Prije nego što se pridružila Ininom timu bila je direktorica ljudskih resursa u Lura Grupi d.o.o. gdje je bila zadužena za strategiju ljudskih resursa i upravljanje HR procesima tvrtke u deset zemalja. Od 2013. godine radi kao direktorica upravljanja i razvoja ljudskih resursa u INA, d.d. Završila je studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te je majka sina osnovnoškolca.

 

Dijana Hrastović, članica Uprave, Zagrebačka banka – razvijala je karijeru u Zagrebačkoj banci od pozicije prvostupnice preko zaposlenice u odjelu upravljanja rizicima i odjela razvoja proizvoda u kojem 1997. godine preuzima rukovoditeljsku funkciju direktorice odjela. Narednih godina nastavlja se razvijati na drugim pozicijama, a svoje profesionalno iskustvo gradila je i radom na drugim tržištima i u međunarodnom okruženju – Češkoj i Slovačkoj. Od 2015. je članica Uprave Zagrebačke banke za Podršku poslovanju, a od 2016. obnaša dužnost članice Uprave zadužene i nadležne za nadzor i strateško upravljanje poslovnim područjem Maloprodaja. Za Dijanu kolege kažu da je oduvijek odvažno preuzimala nove odgovornosti i izazove - sa strašću i ljubavlju prema ljudima i organizaciji te bez strana od neuspjeha. Majka je studentice i gimnazijalca.

 

dr. sc. Ernest Vlačić, MBA – veleučilišni profesor, voditelj MBA e-leadership studija u Algebri. Svoj je karijerni put započeo kao razvojni IT/HW inženjer u Prvomajskoj nakon čega kao menadžer radi u korporaciji Danieli SpA s kojom osniva i vodi Danieli SYSTEC. Karijeru nastavlja na Brodarskom institutu, a usporedno radi i kao certificirani projektni menadžer na upravljanju portfeljima projekata tehnološkog razvojno istraživačkog inoviranja. Njegov znanstveno-istraživački i nastavni interes usmjeren je na područja strategijskog i inovacijskog menadžmenta u organizacijama, te inovacijskih i industrijskih politika. Trenutno mu je najvažniji osobni 'projekt' usmjeravanje devetgodišnje kćerkice generacije Z prema neizvjesnim izazovima digitalne budućnosti.

 

MODERATORICA:

mr. sc. Diana Kobas Dešković, MBA – poduzetnica, majka, psihologinja, konzultantica u području organizacijskog razvoja, komunikacija i ženskog lidershipa. Predsjednica je Instituta Zaposlena mama koji u okviru inicijative Women’s Empowerment Forum (WEF) okuplja kompanije posvećene rodnoj jednakosti. Idejna je začetnica i kreatorica jedinstvene metode MAMFORCE© s kojom se podržava razvoj organizacijske kulture koja je podržavajuća za potrebe zaposlenih roditelja i žena. Diana je završila MBA na IE Business School u Madridu, te magistrirala i diplomirala psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Karijeru je razvijala u Plivi na raznim rukovodnim poslovima u području marketinga i komunikacija, nakon čega se upustila u razvoj vlastitih poduzetničkih inicijativa. Certificirana je kao Executive Coach pri Academy of Executive Coaching iz Londona, koji je dodatno nadogradila s facilitatorskim programom ženskog lidershipa. U sretnom je braku i majka dva dječaka.

 

Women's Empowerment Forum (WEF) održava se uz podršku Grada Zagreba.