Žene i biznis - nevidljive prepreke i neotkrivene mogućnosti

Na konferenciji "Žene i biznis – nevidljive prepreke i neotkrivene mogućnosti', u organizaciji magazina Gloria i Women's Empowerment Foruma, istaknulo se kako glavne prepreke ženama u biznisu predstavljaju proces zapošljavanja, korporativna kultura, vodstvo, fleksibilnost radnog vremena i iznad svega manja mogućnost napredovanja u kompanijama. Jednakost i uključenje vode boljim poslovnim rezultatima, većem broju žena u radnoj snazi i većim stopama nataliteta.

Zagreb, 28. rujna 2018. – Na konferenciji „Žene i biznis – nevidljive prepreke i neotkrivene mogućnosti“ održanoj u Zagrebu, imali smo priliku čuti niz prednosti većeg uključenja žena na pozicije donositelja odluka. Izlaganja su održali stručnjaci iz područja biznisa, znanosti i politike među kojima su Melanie Seier Larsen iz Boston Consulting Group, dr.sc. Dubravko Kičić, predsjednik Uprave BIOCentra, Dubravka Šuica, članica FEMM Odbora Europskog parlamenta i Diana Madunic, nova veleposlanica Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj. Svi predavači su istaknuli da je potrebno otvoriti više mogućnosti za žene kako bi se na odgovarajući način iskoristio postojeći ljudski kapital. Time se jača gospodarstvo, povećava konkurentnost i pozitivno utječe na demografiju jer upravo zemlje s većim udjelom žena u radnoj snazi bilježe i više stope nataliteta.

„Podaci su neumoljivi“ tumači gospođa Seier Larsen, „58 posto fakultetski obrazovanih osoba su žene, a tek ih je 46 posto u radnoj snazi. Kako idemo dalje, brojke su i manje. U vodstvu kompanija tek je 14 posto žena, a globalno tek četiri posto kompanija ima predsjednike uprava žene. Žene kao najveće probleme i prepreke ravnopravnosti i različitosti navode proces zapošljavanja, korporativnu kulturu, vodstvo, fleksibilnost radnog vremena i najviše od svega, što je istakla svaka druga žena koju je BCG anketirao, problemi s napredovanjem žena u kompanijama. To se mora mijenjati, jer je na korist svima“.

Pogled iz neuroznanstvene i antropološke perspektive je dao Dubravko Kičić koji je ukazao na određene biološke razlike koje se očituju u različitom pristupu i ponašanju muškaraca i žena u svijetu biznisa.

Svaka promjena se događa polako, ali je potrebno sustavno raditi da bi se zaista i dogodila. Dobar primjer je Švedska koja je problem uočila i počela rješavati prije gotovo 100 godina, imenujući 1922. Kerstin Hesselgren prvom ženom u Parlamentu. Uslijedio je niz drugih reformi, od osiguravanje javnih servisa za brigu za djeci do uvođenja rodno neutralnog roditeljskog dopusta namijenjenog jednako mami i tati, već od 1974. godine. Veća rodna ravnopravnost je podigla zaposlenost i dovela do većeg broja žena u upravama pa tako tvrtke u državnom vlasništvu broje 50 posto žena u upravama. Veleposlanica Švedske u Republici Hrvatskoj Diana Madunic je istaknula: „Rodna ravnopravnost je naravno pitanje elementarnih ljudskih prava, ali i ekonomsko pitanje. U Švedskoj je uključivanje žena na tržište rada dovelo do visoke zaposlenosti i posljedično da snažnijeg ekonomskog rasta. Nemoguće je postići 100% uspjeha, ako koristite samo 50% snaga“.

Dubravka Šuica, članica Europskog parlamenta je istaknula kontinuiranu posvećenost europskih institucija jednakosti žena i muškaraca. Istaknula je da: „samo zajedničkim snagama na EU i nacionalnoj razini možemo i moramo se osvijestiti kako je ravnopravnost spolova ključna za ostvarivanje temeljnih ljudskih prava, društvenog i ekonomskog osnaživanja, ali i gospodarskog napretka svih zemalja"

U okviru konferencije je dodijeljen napredni MAMFORCE standard tvrtki JANAF d.d. – prestižni znak kvalitete kompanija koje su prijatelji obitelji i žena dodjeljuje se nakon provedbe dogovorenih mjera nakon inicijalne procjene stanja u kompaniji. U JANAF-u su u protekom razdoblju usvojene brojne mjere koje zaposlenicima olakšavaju usklađivanje privatnih i poslovnih obaveza te osiguravaju uvjete za razvoj karijere i bolju kvalitetu svakodnevnog života. Povodom preuzimanja standarda u kategoriji CHANGE, Michalea Julijana Vranješ je izjavila: „MAMFORCE standard potvrđuje visoku razinu JANAF-a u provedbi obiteljski odgovorne i rodno osviještene politike upravljanja ljudskim potencijalima. Uvođenje i ovog standarda smatramo poticajem za zaposlenike, za njihovu motivaciju i veće zadovoljstvo poslovnim okruženjem. Napredni certifikat je za nas putokaz da budemo još bolji u provođenju ciljanih aktivnosti unutar naše kompanije koje pridonose stvaranju uravnoteženog poslovnog i privatnog okruženja te stvaranju novih vrijednosti za kompaniju i hrvatsko društvo.“

Panel diskusija na temu „Hrvatska na putu prema 50/50 – iskustva i izazovi biznisa“ okupila je globalne i regionalne kompanije koje posluju po načelima raznolikosti i jednakosti. Ukazalo se na dobre prakse koje se provode u kompanijama uzimajući u obzir specifičnosti svake industrije, a koje bi trebale dovesti do omjera 50/50 u odnosu na sadašnjih 80/20 u upravama kompanija. Sudionici panela bili su Viktor Pavlinić, predsjednik Uprave TELE2, Vladimira Senčar Perkov, direktorica Upravljanja i razvoja ljudskih resursa INA, Dijana Hrastović, članica Uprave Zagrebačke banke, Marinka Akrap, direktorica korporativnog marketinga i komunikacija Podravke i dr. sc. Ernest Vlačić, MBA iz Algebre, a moderirala je mr. sc. Diana Kobas Dešković, MBA.

Tele 2 sukladno globalnoj politici postavlja ciljeve rodne zastupljenosti na svim nivoima uključujući menadžment. „U praksi to znači jednake plaće i rodnu uravnoteženost sukladno planu svake poslovne jedinice, nulta stopa diskriminacije, a menadžeri su zaduženi prepoznati problem koji je kočnica ženskim karijerama“ – naglasio je Viktor Pavlinić, predsjednik Uprave TELE2. U Ini su prepoznali prepreke ženskom napredovanju pa su uveli program FORa - fleksibilno radno vrijeme i radno mjesto koje se prema riječima Vladimire Senčar Perkov, direktorice ljudskih potencijala Ine koristi neovisno o spolu, a koje već ukazuje na veći angažman i zadovoljstvo zaposlenih. U Zagrebačkoj banci provode Gender Balance program krovne Unicredigroup, a od nedavno su uveli i inicijativu o Deklaraciji o ravnopravnosti poslovnog i privatnog života – rekla nam je Dijana Hrastović, članica Uprave. Marinka Akrap iz Podravke je naglasila važnost njegovanja vrijednosti kao putokaz razvoja kojim se Podravka može pohvaliti i zahvaljujući kojem ima veliki broj zaposlenih žena, kao i visoki udio žena u menadžmentu. Malo drugačiju perspektivu je dao Ernest Vlačić iz Algebre koji je upozorio na promjene koje donosi digitalizacija i potrebu da se već današnje djevojčice pripreme za poslove koji će biti obilježeni potrebom za znanjima iz STEM područja.