Mijenjajmo svijet riječima

08.03.2020.

Poruke za generacije koje dolaze

Dogodio mi se i ove godine uoči Međunarodnog dana žena susret s ljubičicama. Našle su mi se na putu i nisam im odoljela, nabrala sam stručak tih gracilnih, ljubičastih cvjetova koji na tankim peteljkama prkose kiši, snijegu, buri. Držeći stručak u ruci uživam u specifičnom, punom mirisu koji me podsjeća na djetinjstvo i izreke o ljubičici i skromnosti koja se povezuje s dopadljivošću. Vjerujem da se mnogi sjećaju poruke koju su čuli nebrojeni broj puta tijekom odrastanja – „ljubičica skroman cvijet al'ju voli cijeli svijet, zato i ti skromna budi da te vole ljudi“. Takve poruke ostavljaju duboke tragove, formiraju, kreiraju vrijednosni sustav.

 

 

Baveći se izazovima s kojima se nose žene u neprestanom balansiranju između očekivanja okoline i vlastitih želja upravo sam u toj poruci uočila dio problema. Učili su nas skromnosti kako bismo se sviđali drugima ne razmišljajući o kasnijim potrebama i mogućim posljedicama. Dolaskom u svijet rada počinje se uviđati da skromnost ne dovodi do ostvarenja profesionalnih ciljeva jer je osim poštenog i posvećenog rada potrebno i pokazati da nešto radimo, skrenuti pažnju na sebe, ukazati na značaj i veličinu onoga što zastupamo. To prema postulatima onoga kako su nas učili više nije skromnost. I tu nastaje problem, kognitivna disonanca između vrijednosti do kojih držimo i onoga što nam treba za uspjeh. Zar ne bi bilo jednostavnije da su poruke koje smo dobili u djetinjstvu bile drugačije, da su nam ukazivale koliko smo snažne, kako možemo sve što poželimo, kako je važno ići za svojim snovima bez obzira što će selo reći?

Osobno mi je trebao neki broj godina da prepoznam koje od poruka iz djetinjstva trebam nositi dalje kroz život, a koje ne. Danas ljubičicu doživljavam drugačije – gracilna, ujedno i otporna, izdržljiva, prkosi svim vremenskim uvjetima zadržavajući miris i ljepotu. Uspjela sam odbaciti kognitivnu disonancu novom personifikacijom ljubičice. Nismo li i mi žene upravo takve? Izdržljive, uporne i postojane, a ujedno nježne, tople, ugodne. To su poruke koje želim prenijeti današnjim djevojčicama, djevojkama, mladim ženama.

Poruka o skromnosti, kao i niz sličnih preporuka koje djevojčice dobiju kroz djetinjstvo vodi do duplih standarda koji ih prate kroz život i otežavaju izbore. Podliježu očekivanjima okoline da prvenstveno moraju biti dobre majke, žene, kćeri pa tek onda sve ostalo, što ostavlja duboke tragove i vodi do nejednakog položaja žena u politici, gospodarstvu, društvu. Riječi koje ih prate kroz odrastanje su toliko moćne da vode i izborima „tipično“ ženskih zanimanja za djevojčice i isto tako „tipično“ muških za dječake. Posljedično nemamo dovoljno žena u STEM-u, kao niti dovoljno muškaraca među odgajateljima u vrtiću, učiteljima, njegovateljima. Puni smo predrasuda koje se u novije vrijeme nazivaju nesvjesnim pristranostima uslijed kojih donosimo životno važne odluke.

Vjerujem da je sazrelo vrijeme da se djevojčicama i dječacima prenose drugačije poruke i da se dominantna paradigma promijeni. Međunarodni dan žena je prilika da se podsjetimo što sve trebamo mijenjati i što to želimo prenijeti novoj generaciji. Odlučili smo stoga u okviru UN Women kampanje Generation Equality – ostvarenje ženskih prava za jednaku budućnost, uključiti utjecajne žene iz Hrvatske i regije koje će prenijeti svoju poruku ženama i društvu općenito. Ukoliko u svojoj okolini imate utjecajnu ženu ili i sami imate poruku koju biste htjeli poslati javite nam se. Rado ćemo vas uključiti.

Sretan vam Međunarodni dan žena!

Dianna K. Descovich

Mudro_suocavanje sa strahom_strategije.pdf

Javite nam se na info@mamforce.hr sa svojim porukama!

Komentari

Zaklina Geshtakovska Aleksovska

09.03.2020. 09:53

Mochna poruka koja osveshchava duboko zapisane poruke, a one oblikuju nash zhivot, ambicije, limite, strahove … Rechi su mochne i mogu dati vetar u jedra, pa zato hvala na ovoj poruci.

Broj komentara: 1

Prikazani od 1. do 1.