Do odmora u pet koraka

14.07.2015.

Ispred nas je sezona godišnjih odmora koja se već uveliko osjeća, što zbog nervoze oko završavanja poslova koje je potrebno obaviti prije odlaska na zasluženi godišnji odmor, što zbog umora kojeg već osjećamo u ovo doba godine i zbog kojeg je važno znati stati i napuniti baterije. Znanstveno je dokazano da je za pravi odmor potrebno najmanje tri tjedna jer se u prvom tjednu opuštamo, u drugom odmaramo, a u trećem punimo baterije. Realnost je često drugačija, obično se svodi na dva tjedna u komadu, koja su uz to ispunjenja zahtjevima članova obitelji. Umijeće je znati postaviti granicu i reći čvrsto NE svima onima koji misle da mogu raspolagati s našim vremenom, a da uz to ne povrijedimo ni druge ni sebe. Stoga bih Vas htjela potaknuti da ove godine, ukoliko već niste do sada napravite upravo to, kako zbog sebe, tako i zbog drugih. Jer poznato je da su obiteljski odmori, ujedno i najstresniji. Možemo to nazvati i kako do odmora u 5 koraka:

 1. Prvo razmislite o vašim osobnim potrebama za odmorom, što je to što vama osobno zaista treba da biste se mogli početi opuštati, koje mjesto, koji ljudi, koji sadržaji? Što je to što vas zaista opušta, da li je to čitanje, gledanje filmova, bavljenje sportom ili jednostavno slušanje valova na morskoj obali? Što vas opušta, a što vam puni baterije?

2. Razgovarajte s ukućanima što je njima potrebno za odmor, možda imate iste, možda slične, a možda potpuno različite potrebe. Ako su Vam potrebe različite pokušajte dogovoriti rješenje koje će svima omogućiti barem djelomično ispunjenje njihovih vlastitih potreba. Svi moraju biti svjesni da pravo na odmor imamo svi, a ne samo pojedinci.

3. U svakom slučaju, pokušajte dogovoriti vrlo jasan plan u kojem za svakoga ima ponešto. Ukoliko su interesi potpuno drugačiji uvijek možete dogovoriti i dio odmora na različitim lokacijama ili u različitim vremenima. Pa nije to kraj svijeta, zar ne? A nakon toga ćete svi biti sretniji. Važno je naravno zadržati dio zajedničkog odmora, pogotovo uz malenu djecu, ali i zbog održavanja, stvaranja i pojačavanja obiteljskih veza.

4. Držite se plana, i uzmite vrijeme za sebe, sukladno dogovoru. Budite dosljedni u provedbi jer ćete u suprotnom biti nezadovoljni, što će vući za sobom niz posljedica, od kojih je vjerojatno najgora da se s odmora vratite umorni.

5. Po mogućnosti recite odlučno NE svim poslovnim obavezama. Znači bez telefonskih poziva, mailova, dogovora. Postoje ljudi koji kažu da im nije potrebna takva vrsta odmaka. Možda. No, znanstvene činjenice pokazuju nešto drugo. Čak i za poduzetnike koji se često opravdavaju da ne mogu nikako ostaviti sve, vrijedi isto pravilo – tijelo sve pamti i sve dolazi na naplatu, nekima prije, a nekima kasnije. Stoga pametno s energijom koju imate na raspolaganju.

Ovakav pristup nije uvijek moguć, ali znatno češće je, nego što smo si spremni priznati, samo je potrebno prvenstvno osvijestiti vlastite potrebe. Tek nakon toga možemo razgovarati i usaglašavati se s drugima. Tako je npr. jedan moj prijatelj ovih dana na proputovanju motorom od kontinenta do mora, s bratom. Nije da nema malenu djecu, ima ih troje, svi su predškolci, ali su se vjerojatno kod kuće dogovorili što to znači za njihovu organizaciju obiteljskog života. I ne, ne radi se o neangažiranom ocu, vrlo je uključen u odgoj svoje djece. Meni je npr. dragocjeno vrijeme koje mogu provesti sama s knjigom, pa si tako uzmem svaki dan po barem sat vremena na plaži za biti sama sa sobom. To mi jednostavno puni baterije. Mom mužu je dragocjeno sportsko jedrenje i svi znamo da će na prvi znak dolaska vjetra, koji u našem malom mjestu na moru dolazi oko dva popodne, netragom nestati i vratiti se sretan za dva do tri sata. I to je sasvim u redu.
Možda je ljeto i vrijeme kad biste trebali razmisliti o tome što vam puni baterije i što vam je potrebno za ostvarenje osobnih ciljeva.
Zato smo pripremili mali poklon za vas – Pet pravila uspješnih žena  i poslat ćemo ti ih na mail.Želimo vam opuštajuće i ispunjujuće ljetne praznike, kako bismo u novu sezonu krenuli obnovljeni i svjesni vlastitih potreba i ciljeva,

Dijana Kobas Dešković & MAMFORCE TIM

Komentari

Trenutno nema komentara